Paranötter: Den bästa selenmaten mot inflammation

Paranötter: Den bästa selenmaten mot inflammation

Paranötter är den främsta livsmedelskällan på planeten när det gäller detta kemiska element. En till två paranötter per dag kan vara allt du behöver – och till och med bättre än ett kosttillskott – för att upprätthålla en hälsosam selennivå i kroppen.

Selen är viktigt för många kroppsfunktioner, från humör till inflammation.

Förutom att paranötter toppar listan över selenhaltiga livsmedel är de verkligen en underbar supermat med hög halt av protein, fibrer, tiamin, koppar och magnesium.

Även om paranötter vanligtvis kallas nötter är de egentligen frön från paranötsträdet, ett av de största träden i Amazonas som växer upp till 200 fot. Träden är så otroligt stora att ett enda träd kan producera hela 250 pund nötter på ett år och bli mellan 500 och 800 år gammalt.

Fördelar med Paranötter

1. Antiinflammatorisk

Paranötter är bra för inflammatoriska problem i kroppen eftersom de är enormt antiinflammatoriska livsmedel. Precis som de flesta nötter innehåller de ellaginsyra.

Varför är detta viktigt? Ellaginsyra har höga antiinflammatoriska egenskaper i kroppen och kan till och med vara nervskyddande.

Ett annat viktigt antiinflammatoriskt ämne i paranötter är selen, som är oerhört viktigt för att bekämpa inflammation i kroppen. Selen deltar i antioxidantverksamhet som försvarar mot både skador orsakade av fria radikaler och inflammation.

En studie från 2014 visar hur bara en paranöt per dag i tre månader kunde minska inflammationen hos patienter som genomgick pågående njurdialys. Dessa patienter kämpar vanligtvis med överdriven oxidativ stress och inflammation.

Sammantaget fann forskarna att “konsumtion av endast en paranöt per dag under tre månader var effektivt för att minska inflammation, oxidativa stressmarkörer och den aterogena risken” hos dessa patienter.

2. Anticancer

Paranötter finns också med på listan över cancerbekämpande livsmedel, återigen på grund av deras höga halter av ellaginsyra och selen. Ellaginsyra är också antimutagen och cancerförebyggande.

Samtidigt har selen, som är ett viktigt biologiskt spårämne, visat sig minska och förebygga förekomsten av cancer.

En femårig, randomiserad studie om näringsintervention genomfördes i Kina, där esofaguscancerfrekvensen är extremt hög och selenintaget lågt. Resultaten, som publicerades i Journal of the National Cancer Institute, visade att det fanns ett mycket signifikant omvänt samband mellan serumnivåer av selen och förekomsten av matstrupscancer.

Många hälsovårdare tror att det finns en möjlig koppling mellan giftiga kvicksilvernivåer i kroppen och cancerförekomst, och vissa studier har visat detta. Vissa djurstudier visar att selen kan bidra till att minska giftiga kvicksilvernivåer, vilket ytterligare kan bidra till att bekämpa cancer.

3. Mood Lifter

Som nämnts är paranöt den främsta livsmedelskällan för selen i världen. Selen har vetenskapligt bevisats lyfta humöret och förebygga depression.

I en studie som utfördes av Swansea University Department of Psychology i Wales och som publicerades i Biological Psychiatry undersöktes selenets effekter på depression, ångest och humör.

I denna dubbelblinda studie undersöktes 50 frivilliga som fick placebo eller 100 mikrogram selen dagligen, och tre gånger under de fem veckorna fyllde de i ett frågeformulär “Profile of Moods Stats”.

Resultaten visade att ju lägre selenhalten i kosten var, desto fler rapporter om ångest, depression och trötthet, som alla minskade efter fem veckors selenbehandling.

När det gäller gott humör är serotonin en nyckelspelare. Denna välmående hjärnkemikalie hjälper inte bara till att reglera humöret, utan kan också ha positiva effekter på din sömn och aptit.

Forskning vid universitetet i Barcelona visade att människor hade högre nivåer av serotoninmetaboliter efter att ha ätit nötter, bland annat paranötter, mandlar och valnötter.

Allt detta pekar på att paranötter är ett utmärkt komplement till en dietbehandlingsplan för depression för att hjälpa till att förbättra humöret och välbefinnandet.

4. Förbättrar hjärtats hälsa

I små mängder kan paranötter ge en hälsosam boost till ett av dina viktigaste organ – hjärtat. De omättade fetter, lösliga fibrer, antioxidanter och fytonäringsämnen som finns i nötter hjälper alla till att upprätthålla ett hälsosamt blodtryck, vilket har en direkt positiv effekt på hjärtats hälsa.

Paranötter innehåller naturligt mycket fett, men det mesta av det är det nyttiga omättade fettet. Det omättade fettet i paranötter kan öka ditt HDL-kolesterol (det goda kolesterolet).

En hälsosam nivå av HDL-kolesterol kan skydda mot hjärtinfarkt och stroke, medan låga nivåer av HDL-kolesterol har visat sig öka risken för hjärtsjukdomar.

5. Kontroll av sköldkörteln

Sköldkörteln hjälper till att kontrollera din ämnesomsättning, hjärtfrekvens och kroppstemperatur. Sköldkörteln innehåller mer selen per gram vävnad än något annat organ i kroppen.

Selen är en viktig komponent i de molekyler som behövs för att kroppen ska kunna skapa och använda sköldkörtelhormoner. Selenet i paranötter kan hjälpa till att hålla din sköldkörtel i gott skick och vid allmänt god hälsa.

Forskningen visar nu, genom ett flertal studier, att det finns en koppling mellan sköldkörtelmetabolism och selenbrist. Selen fungerar som en katalysator för produktionen av aktiva sköldkörtelhormoner.

En brasiliansk studie från 2015 visade att personer med minskade nivåer av sköldkörtelhormonet T3 kunde öka sina selennivåer genom tillskott av paranötter, vilket var förknippat med en förbättring av sköldkörtelhormonnivåerna hos patienterna med minskade T3-nivåer.

Sammantaget fungerar selen från paranötter som ett kraftfullt skydd för sköldkörteln och reglerar produktionen av reaktivt syre i körteln, och det skyddar kroppen från antikroppar som kan skapa sköldkörtelsjukdomar. Paranötterna kan alltså fungera som ett naturligt botemedel för sköldkörtelhälsa, främst tack vare sitt seleninnehåll.

Paranötter: Den bästa selenmaten mot inflammation

Paranötter näringsfakta

Paranöt, även kallad Bertholletia excelsa, kommer faktiskt från paranötsträdet. I Brasilien är det känt som paraträdet.

Trädet tillhör familjen Lecythidaceae. Denna trädfamilj hör till Ericales-ordningen, som också omfattar te, blåbär, persimmon och azalea.

Du vet nu att paranötterna har ett högt seleninnehåll, men innehåller de några andra värdefulla näringsämnen? Paranötters näringsinnehåll är ganska omfattande och imponerande.

En portion torkade, oblandade paranötter på 1 gram (cirka 28 gram) motsvarar ungefär sex stora kärnor eller åtta medelstora kärnor och innehåller cirka:

  • 185 kalorier
  • 3,5 gram kolhydrater
  • 4 gram protein
  • 18,8 gram fett
  • 2,1 gram fibrer
  • 542 mikrogram selen (774 procent DV)
  • 106 milligram magnesium (27 procent DV)
  • 0,5 milligram koppar (25 procent DV)
  • 205 milligram fosfor (20 procent DV)
  • 0,3 milligram mangan (17 procent DV)
  • 0,2 milligram tiamin (12 procent DV)
  • 1,6 milligram E-vitamin (8 procent DV)
  • 1,1 milligram zink (8 procent DV)
  • 45,2 milligram kalcium (5 procent DV)
  • 186 milligram kalium (5 procent DV)
  • 0,7 milligram järn (4 procent DV)

När det gäller att äta paranötter i sig själva som mellanmål är en till två nötter per dag en rekommenderad och säker mängd för att uppfylla det nuvarande rekommenderade dagliga intaget för en vuxen man eller kvinna. Du vill inte överdriva med paranötter på grund av deras mycket höga seleninnehåll.

Risker och biverkningar

Den relativt höga mängden fleromättade fetter i paranötter kan göra att de snabbt blir dåliga. Det är viktigt att inte äta härskna paranötter.

För att undvika att de förstörs kan du köpa dem i små partier och/eller förvara dem i kylskåpet.

Kan det vara skadligt eller till och med giftigt att äta för många paranötter?

Du kan eventuellt överdosera paranötter och få en selenförgiftning. Symptomen kan vara diarré, metallsmak i munnen, illamående, sköra naglar, håravfall, håravfall, hosta med mera.

Selenförgiftning kan uppstå om du äter för mycket paranötter vid ett och samma tillfälle eller om du upprepade gånger äter för mycket av den rekommenderade dagliga mängden på en till sex nötter per dag (beroende på ditt behov av selen).

Personer med nötallergi bör vara försiktiga. Även om det tekniskt sett är ett frö, liknar detta livsmedel andra nötter, och man kan få negativa allergiska reaktioner som kräkningar och svullnad.

Sök akut läkarvård om du misstänker att du har en allvarlig allergisk reaktion.

Om du har allergiska symtom mot andra livsmedel i Anacardiaceae-familjen, som pistagenötter, mango eller cashewnötter, ska du definitivt vara försiktig när du äter paranötter.

Leave a Comment

Scroll to Top