Fördelar med Vassleprotein och hur man använder det

Fördelar med Vassleprotein och hur man använder det

Vassleprotein är ett av de mest populära proteinerna för idrottare och kroppsbyggare på grund av dess muskelförstärkande effekter. Det fungerar inte bara för att bygga muskler och förbättra kroppens sammansättning, utan det påskyndar också återhämtningen av nedbrutna och stressade muskler efter träning.

Enligt forskning som publicerats i Journal of Food Science är vassleprotein ett av de mest högkvalitativa proteinerna på grund av dess innehåll av aminosyror och snabba smältbarhet. Studier visar att det fungerar snabbt för att hjälpa dina muskler så att de kan läka, återuppbyggas och växa.

Vad är vassleprotein?

Det finns två typer av protein i mjölk: vassle och kasein. Vassle är den genomskinliga flytande delen av mjölken som återstår efter osttillverkningsprocessen, efter koagulering och avlägsnande av ostmassa.

Med vassle avses ett komplext ämne som separeras från vätskan och som består av en kombination av protein, laktos, mineraler, immunoglobuliner och spår av fett. Proteinet och vissa mycket bioaktiva peptider som finns i vassle är det som gör det till en supermat för fettförbränning och uppbyggnad av muskelmassa.

Det finns tre huvudtyper av vassleprotein, som skiljer sig åt genom bearbetningsmetoden.

  • Vassleproteinkoncentrat: Detta är den bästa och minst bearbetade formen av vassleprotein eftersom det innehåller låga halter av fett och kolesterol och högre halter av bioaktiva föreningar i form av laktos. Eftersom det är minimalt bearbetat behåller det de hälsofrämjande näringsämnen som finns naturligt i vassle. Du kanske till och med tycker att vassleproteinkoncentrat har en mer tillfredsställande smak än andra typer av vassleprotein, vilket beror på dess laktos- och fettinnehåll.
  • Vassleproteinisolat: Vassleproteinisolat genomgår ytterligare bearbetning för att avlägsna de flesta kolhydrater och fetter som finns i vassleproteinkoncentrat. Isolat innehåller cirka 90 procent eller mer protein; problemet med isolat är att proteinerna ofta kan vara denaturerade på grund av tillverkningen, vilket gör det svårare för din matsmältningskanal. Denatureringsprocessen innebär att man bryter ner proteinstrukturer och förlorar deras peptidbindningar, vilket minskar proteinets effektivitet. Vassleproteinisolat innehåller dock ett lägre laktosinnehåll än koncentrat.
  • Vassleproteinhydrolysat: När vassleproteinisolat hydrolyseras bryts större proteiner ner till mindre, smältbara bitar. Proteinerna i hydrolysat kan brytas ner med värme, enzymer eller syror. Hydrolysat ska absorberas snabbare och ökar insulinnivåerna i blodet, vilket är bra för idrottare som vill bygga upp muskelmassa. Även om vasslehydrolysat är känt för att vara mindre allergiframkallande än vassleproteinkoncentrat eller vassleisolat är det den överlägset mest bearbetade typen av vassleprotein och proteinerna i det har också denaturerats.

Vassleprotein vs. kaseinprotein

Vassle och kasein är båda proteiner som finns i mjölk. Det finns cirka 3,5 gram protein i 100 milliliter komjölk, varav kasein står för 80 procent och vassle 20 procent av proteinet.

Vassle har en högre andel grenade aminosyror än kaseinprotein, vilket gör att vassle ökar proteinsyntesen snabbare än kasein. Studier visar att vassleprotein också har större löslighet och att det smälts snabbare än kaseinprotein.

Näringsinnehåll

Enligt U.S. Department of Agriculture innehåller en vanlig skopa (28 gram) vassleproteinpulver ungefär följande:

  • 100 kalorier
  • 5 gram kolhydrater
  • 20 gram protein
  • 1,5 gram fett
  • 1 gram fiber
  • 94,7 milligram kalcium (9 procent DV)

Beståndsdelarna i vassleprotein ger höga halter av essentiella aminosyror, inklusive grenade aminosyror. Det är dessa proteiners bioaktivitet som ger vassleprotein dess många positiva egenskaper.

Cystein är en aminosyra som är rikligt förekommande i vassleprotein. Den är extremt fördelaktig eftersom den ökar glutationnivåerna, en viktig antioxidant som kan bidra till att minska risken för cancer och sjukdomar som orsakas av oxidativ stress.

Forskning visar att de grenade aminosyrorna i vassle också spelar en viktig roll för vasslens hälsofördelar eftersom de främjar underhållet av vävnad och förhindrar muskelnedbrytning under träning.

Fördelar för hälsan

1. Ökar styrkan och bygger muskler

Vassleprotein är ett mycket effektivt sätt att tillföra protein till din kost utan extra kalorier från kolhydrater eller fett. Det innehåller vanligtvis 80 till 90 procent protein, vilket ger kroppen vad den behöver för att bygga muskler och styrka, samtidigt som den återhämtar sig snabbt efter ett träningspass.

Enligt forskning som publicerats i Journal of Food Science, som nämns ovan, stimulerar vassleprotein muskelsyntesen i högre grad än både kasein- och sojaproteinprodukter. Forskarna noterade att om du lägger till extra protein i din kost kan det bidra till att främja vinster i muskelmassa – särskilt när det kombineras med motståndsträning – bibehålla muskelmassan även under kalorirestriktion och bromsa den naturliga muskelförlusten som sker när du åldras.

Hur mycket protein behöver jag per dag för att bygga muskler? I en studie från 2007 vid Baylor University analyserades användningen av extra protein och aminosyror på 19 män som tränade fyra gånger i veckan. Forskarna fann att ett dagligt tillskott av 20 gram protein, som bestod av 14 gram vassle- och kaseinprotein och sex gram fria aminosyror, ledde till större ökningar av total kroppsmassa, fettfri massa, lårmassa och muskelstyrka jämfört med de som fick kolhydratplacebo.

Forskning visar också att särskilt idrottare behöver öka sitt proteinintag för att uppnå muskelåterhämtning efter hård träning.

2. Bränner fett

I en metaanalys från 2014 som publicerades i Journal of the American College of Nutrition undersöktes effekten av vassleprotein, med och utan motståndsträning, på kroppsvikt och kroppssammansättning. Forskarna fann att vuxna som kompletterade med vassle uppvisade betydande minskningar av kroppsfett och kroppsvikt. Resultaten var ännu mer signifikanta bland vuxna som kombinerade tillskott av vassleprotein med motståndsträning.

I en studie som publicerades i Nutrition and Metabolism utvärderades effekten av ett specialiserat vassletillskott när det togs av deltagare som minskade sitt kaloriintag med 500 kalorier per dag. Jämfört med deltagarna i kontrollgruppen som också minskade sitt kaloriintag med 500 kalorier, förlorade båda grupperna en betydande mängd vikt, men gruppen som kompletterade med vassle förlorade betydligt mer kroppsfett (6,1 procent av sin kroppsfettmassa) och visade ett större bevarande av muskelmassa.

När du försöker komma på hur du ska gå ner i vikt snabbt är vassleprotein ett utmärkt proteinpulver att ta med i din repertoar.

Fördelar med Vassleprotein och hur man använder det

3. Minskar suget

Vassleprotein verkar påverka både ghrelin och leptin, två hormoner som hjälper till att reglera aptiten. Leptin påverkar i första hand energibalansen, vilket bidrar till att undertrycka matintaget, medan ghrelin reglerar hungern och spelar en roll vid måltidsstart.

Dessa hormoner arbetar tillsammans för att tala om för kroppen när den behöver äta. Studier visar att leptinnivåerna i cirkulationen hos överviktiga patienter vanligtvis är förhöjda, medan ghrelinnivåerna är lägre. Vassle hjälper till att balansera utsöndringen av leptin och ghrelin, vilket minskar hungerbegäret och hjälper dig att sluta äta för mycket.

En studie från 2013 som publicerades i Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism visade att vassleprotein kan bidra till att minska kaloriintaget på grund av olika fysiologiska mekanismer. Aminosyrainnehållet i vassleprotein är den viktigaste faktorn som påverkar mättnadskänslan, enligt forskarna.

Dessutom har vassle en effekt på mättnadskänslan och matintaget genom frisättning av ghrelin och andra mättnadshormoner. Dessa hormoner frigörs i mag-tarmsystemet efter proteinintag, vilket kan förklara varför matintaget begränsas när man kompletterar med vassleprotein.

4. Stabiliserar blodsockernivåerna

Forskning visar att en vassleproteinshake strax före en måltid hjälper till att reglera blodsockernivån och minska hungern så att du äter mindre. Dessutom kan vassle stabilisera blodsockernivåerna när det konsumeras precis före måltider med högt glykemiskt index. Det stimulerar produktionen av insulin och förhindrar dramatiska toppar i blodsockernivåerna.

Enligt forskning som publicerats i World Journal of Diabetes kan vassleprotein användas för att hantera diabetessymtom. Det bromsar magsäckstömningen, stimulerar insulin och tarmhormoner som inkretin, som frigörs efter att du ätit, och verkar för att sänka blodglukosnivåerna.

Vassleprotein kan också naturligt sänka blodsockernivån efter måltider, särskilt om det intas några minuter före en måltid.

5. Förbättrar energin

Vassleprotein ökar glykogenet, som är en energikälla under träning eller tung aktivitet, och det ökar effekten av leptin, ett hormon som påverkar energibalansen. Eftersom vassle är lättsmält och lätt tillgängligt för kroppen omvandlas det dessutom snabbt till energi och kan bidra till att naturligt öka energinivåerna.

En studie från 2013 som publicerades i Journal of Sports Science and Medicine visade att kvinnor upplevde en ökning av prestationsmarkörer när de konsumerade vassleprotein efter motståndsträning. Några av de prestationsmarkörer som testades hos de kvinnliga basketspelarna var bland annat agilitetslöpning, vertikala hopp och muskeluthållighet.

De förbättrade energinivåerna och prestationerna beror på de aminosyror som finns i vassleprotein. När kroppen saknar tillräckliga nivåer av aminosyror är det då du upplever muskelförtvining och fördröjd återhämtning efter ett träningspass.

6. Ökar glutationen

Vassleprotein bidrar till att öka produktionen av glutation, den viktigaste antioxidanten som finns i varje cell i kroppen. Forskning visar att vassleprotein är rikt på cystein, en aminosyra som behövs för syntesen av glutation.

Forskare vid Ohio State University fann att tillägg av hydrolyserat vassleproteinisolat ökade de intracellulära glutationskoncentrationerna med 64 procent.

Glutation hjälper till att eliminera fria radikaler som orsakar cellskador, cancer och åldrande sjukdomar som Parkinsons och Alzheimers. Det hjälper också till att skydda kroppen mot miljögifter och läkemedelsresistens, och det är avgörande för ett starkt immunförsvar.

7. Ökar immuniteten

Eftersom vassleprotein främjar syntesen av glutation fungerar det för att stärka ditt immunförsvar. Glutathion ökar också effekten av andra antioxidanter, som C-vitamin, CoQ10, ALA och E-vitamin.

Vassleprotein innehåller också ett antal andra proteiner och vitaminer, t.ex. D-vitamin, som har en positiv inverkan på immunfunktionen och visar antimikrobiell aktivitet.

Enligt forskning som publicerats i Journal of the International Society of Sports Nutrition hjälper vassleprotein kroppen att återhämta sig efter träning, vilket är viktigt för att undvika nedsatt immunitet, oxidativ stress och överdriven inflammation. Vassle ökar inte bara produktionen av glutation, utan innehåller också L-arginin och L-lysin, aminosyror som främjar immunfunktionen.

8. Förbättrar hjärthälsan

Studier visar att vassleprotein främjar en minskning av blodtrycket och arteriell stelhet och förbättrar lipidprofilerna. Det verkar för att minska kardiovaskulära riskfaktorer genom att skydda dina muskler och hjälpa dig att gå ner i vikt. Minskad kroppsvikt minskar överviktsrelaterade problem som hjärtsjukdomar.

I en studie från 2016 som publicerades i American Journal of Clinical Nutrition utvärderades blodtrycket hos 42 deltagare som fick vassleproteinpulver eller maltodextrin (kontroll) i åtta veckor. De som använde vassle upplevde betydande minskningar av blodtrycket och ökade blodcirkulationen. Vassleprotein sänkte också de totala kolesterolnivåerna.

9. Förlänger livslängden

Vassleprotein har visat sig öka livslängden genom att minska den muskelförlust som är förknippad med åldrande och öka näringsupptaget utan att öka hungern. Detta är viktigt eftersom man med åldern förlorar benmassa, cellfunktion och matsmältningsfunktionen minskar.

Vassle har dock visat sig minska förlusten på alla dessa områden, vilket gör det till en otrolig supermat som bromsar åldrandeprocessen.

En studie som utfördes i Tyskland visade att när äldre vuxna kompletterade med vassleprotein hade det positiva effekter på muskelproteinsyntesen, muskelmassan och muskelstyrkan.

En studie från 2016 som publicerades i Nutrients visade att ett ökat proteinintag bland äldre förbättrar muskelhälsan, hjälper till att upprätthålla energibalansen och viktkontrollen samt stöder kardiovaskulär funktion.

Bästa vassleprotein

Du kan lätt hitta vassleprotein i pulverform i de flesta naturliga livsmedels- och vitaminbutiker eller på nätet. För att kunna dra nytta av vassleproteinets beståndsdelar bör du välja den bästa källan som finns tillgänglig.

När du köper vassleprotein bör du välja vasslekoncentrat som kommer från gräsbetande kor. Leta efter ett vassleproteinpulver som är naturligt eller ekologiskt och som är helt fritt från hormoner, bekämpningsmedel, konstgjorda ingredienser, gluten och genetiskt modifierade organismer.

Undvik vassleprotein som är bearbetat, till exempel vassleproteinisolat. Kom ihåg att vissa isolat innehåller denaturerade proteiner som gör tillskottet mindre effektivt.

Dessutom innehåller billigare vassleproteinisolat ofta tillsatta konstgjorda sötningsmedel som kan vara svåra för matsmältningssystemet och neurotoxiska. Ekologiskt vasslekoncentrat från gräsbetande kor ger dig den största mängden föreningar, som immunoglobuliner och mineraler, som stöder många kroppsfunktioner.

Risker och biverkningar

Är det säkert att använda vassleprotein? Trots de många hälsofördelarna med vassleprotein bör det inte konsumeras av personer med mjölkallergi eller laktosintolerans.

Vilka faror finns det med vassleprotein? Om du är känslig för laktos kan du få gas, uppblåsthet, kramper, trötthet, huvudvärk och irritabilitet efter att ha ätit vassleprotein.

Vassleprodukter som innehåller konstgjorda sötningsmedel, som isolat, kan också leda till biverkningar av vassleprotein eftersom de kan vara svårare att bryta ner och kan orsaka matsmältningsbesvär.

Om du inte har en vassleallergi, se till att du använder vassleproteinprodukter av högsta kvalitet. Det gör det lättare att smälta eftersom det är mindre bearbetat och inte innehåller tillsatta artificiella ingredienser eller kemikalier.

Personer som inte kan använda vassleprotein bör överväga att prova ett benbuljongbaserat proteinpulver, kollagenprotein eller ett växtbaserat proteinpulver, som ärtprotein eller proteinpulver av grovt brunt ris, i stället.

Leave a Comment

Scroll to Top