Guava har kraftfulla antioxidanter

Fördelar med Guava för hälsan

Guava är en typ av frukt som är hemmahörande i tropiska områden som Central- och Sydamerika, Mexiko och Karibien. Denna tropiska frukt, som även kallas Psidium guajava, vilket är det vetenskapliga namnet på guava, är också full av viktiga näringsämnen.

Guava har kallats den “ultimata supermaten” och anses allmänt vara en av de bästa antioxidativa livsmedlen, med massor av C-vitamin och lykopen i varje portion.

Guavasmaken kan variera från mycket söt till syrlig, beroende på hur mogen frukten är, och det finns massor av olika alternativ för hur man äter guava. Förutom att vara ett gott mellanmål när den äts rå kan ingredienser som guavapasta också användas i matlagning och bakning.

Dess blad, frön och skal kan också ätas eller användas medicinskt. En av de vanligaste metoderna för att använda guavablad är att dra in dem i kokande vatten för att göra en lugnande och god kopp te.

Idag odlas guava i varma, tropiska klimat över hela världen. Guavaträdet är en gruppväxande växt och tenderar att växa lätt och fritt, vilket ofta leder till att betesmarker och åkrar blir övervuxna. I de länder där den produceras tenderar den att vara billig på grund av att den är allmänt tillgänglig.

Tänk på att guava inte är besläktad med andra frukter med liknande namn, t.ex. jordgubbsguava eller ananasguava. Även om de ofta förväxlas hör alla tre till olika växtarter.

Guava Näringsinnehåll

Många av guavans kraftfulla hälsofördelar beror på dess rika näringsprofil. Guava är faktiskt kalorisnål och innehåller mycket C-vitamin, folat, koppar, kalium och fibrer.

100 gram guava innehåller följande näringsämnen:

 • 68 kalorier
 • 14,3 gram kolhydrater
 • 2,5 gram protein
 • 0,9 gram fett
 • 5,4 gram fibrer
 • 228 milligram C-vitamin (381 procent DV)
 • 624 internationella enheter vitamin A (12 procent DV)
 • 49 mikrogram folat (12 procent DV)
 • 417 milligram kalium (12 procent DV)
 • 0,2 milligram koppar (11 procent DV)
 • 0,2 milligram mangan (8 procent DV)
 • 0,1 milligram vitamin B6 (6 procent DV)
 • 1,1 milligram niacin (5 procent DV)
 • 0,5 milligram pantotensyra (5 procent DV)
 • 22 milligram magnesium (5 procent DV)

Fördelar med Guava för hälsan

1. Stärker immunförsvaret

Överraskande nog är guava en av de bästa C-vitaminerna som finns att tillgå.

C-vitamin är välkänt för sina immunstärkande egenskaper. Det hjälper till att förebygga cellskador tack vare sina antioxidativa egenskaper, vilket också bidrar till att förebygga många sjukdomar, inklusive allvarliga tillstånd som hjärtsjukdomar, artrit och cancer.

En studie från 2012 i Pakistan visade att fullt mogen guava innehåller det mest koncentrerade innehållet av C-vitamin, så det är bäst att njuta av den mogna frukten för att få mest för pengarna.

2. Reglerar blodtrycket

Tack vare den höga kaliumhalten visar viss forskning att guavafrukten kan bidra till att naturligt sänka blodtrycket och blodfetter. Kalium är viktigt för att hålla hjärtat friskt och starkt och spelar en viktig roll för att reglera blodtrycksnivåerna.

Om du får din dos av detta viktiga mikronäringsämne kan det också bidra till att skydda mot njursten, stroke och benförlust.

3. Bra källa till fibrer

Guavafrukter är en av de bästa fiberrika livsmedlen som finns. Inte bara det, guava innehåller också ätbara frön som också är fulla av fibrer.

Fiber hjälper till att stödja regelbundenhet genom att lägga till bulk till avföringen för att underlätta dess passage ut ur kroppen. Dessutom kan de till och med bidra till att sänka blodsockernivån, hålla högt blodtryck i schack och hjälpa till med viktminskning genom att hjälpa dig att hålla dig mätt längre mellan måltiderna.

4. Rik på antioxidanter

I en studie från Hyderabads National Institute of Nutrition i Indien 2011 undersöktes de antioxidativa egenskaperna hos ett antal frukter, inklusive äpplen, bananer, vindruvor med mera. Intressant nog kom studien fram till att guavafrukten hade den största antioxidativa effekten jämfört med andra frukter.

Antioxidanter är kraftfulla föreningar som kan neutralisera fria radikaler för att skydda mot cellskador och kroniska sjukdomar. Viss forskning tyder på att ett ökat intag av antioxidanter kan bidra till att förebygga vanliga sjukdomar som hjärtsjukdomar, cancer och diabetes.

Fördelar med Guava för hälsan

5. Bekämpar tillväxt av cancerceller

Lykopen är en kraftfull antioxidant som finns i riklig mängd i guavafrukter.

Denna potenta karotenoid har ett starkt och bevisat rykte som cancerbekämpare tack vare sin förmåga att hämma tillväxten av flera olika typer av cancerceller.

Enligt en studie som publicerades i PLoS One kan ökad konsumtion av lykopen kopplas till en minskad risk för prostatacancer. Annan forskning visar att lykopen också skulle kunna bromsa tillväxten och spridningen av lungcancerceller.

6. Stabiliserar blodsockernivåerna

Guavablad har länge använts i traditionell folkmedicin för att hjälpa till att vända diabetes på ett naturligt sätt i Östasien och andra områden.

Förutom att vara ett hälsosamt och fiberrikt mellanmål för dem med typ 2-diabetes, tyder djurmodeller på att guavabladsextrakt kan bidra till att sänka blodsockernivåerna och samtidigt förbättra glukosmetabolismen.

7. Hjälper till att behandla diarré

I vissa djurmodeller har man funnit att extrakt av guavablad kan vara en effektiv behandling av infektiös diarré. Denna metod har använts i landsbygdssamhällen över hela världen för att behandla gastrointestinala infektioner och är framgångsrik delvis på grund av växtens sammandragande effekt.

Även om det är oklart exakt hur guavabladet fungerar för att förebygga och behandla dessa problem tros det bero på växtens antimikrobiella och antibakteriella egenskaper.

8. Minskar inflammation

Guavabladsextrakt har antiinflammatoriska egenskaper tack vare förekomsten av flavonoider, som är föreningar som fungerar som antioxidanter och hjälper till att fånga upp fria radikaler i kroppen. Inflammation är kärnan i de flesta sjukdomar och besvär, och att inkludera en mängd olika livsmedel och kosttillskott som lindrar inflammation i din kost kan bidra till att främja bättre hälsa.

9. Skyddar mot fettansamling i artärerna

På grund av guavabladets antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper kan det hjälpa till att förebygga ateroskleros, ett tillstånd som kännetecknas av uppbyggnad av fettplack i artärerna.

Enligt en in vitro-studie som publicerades i tidskriften Food Chemistry kan guavabladste bidra till att blockera aktiviteten hos ett specifikt enzym som är ansvarigt för uppkomsten av ateroskleros, vilket potentiellt skulle kunna bidra till att förbättra hjärthälsan och skydda mot sjukdomar.

10. Har antimikrobiella egenskaper

Viss forskning visar att guavablad kan ha kraftfulla antibakteriella och svampdödande egenskaper. I en in vitro-studie från 2010 konstaterades att guavablad potentiellt skulle kunna hjälpa till vid behandling av tillstånd som hosta, diarré, munsår och inflammerat tandkött.

Andra studier har visat att guavablad kan utöva antibakteriell aktivitet mot diarré i fall där antibiotika kanske inte är tillgängliga.

I folkmedicinen krossas guavablad ofta och appliceras lokalt för att behandla öppna sår och sår.

11. Stödjer manlig fertilitet

En av de mest lovande hälsofördelarna med guava är dess effekt på mannens fertilitet. I en djurmodell från Nigeria undersöktes till exempel sambandet mellan guavablad och fertilitet och man fann att bladen bidrog till att förbättra spermiernas antal och rörlighet jämfört med en kontrollgrupp.

Biverkningar

I en översikt från 2017 i International Journal of Molecular Sciences konstateras att frukten och bladen från guava inte är förknippade med några betydande biverkningar och att de flesta friska vuxna kan konsumera dem på ett säkert sätt.

Trots den allmänna uppfattningen att det skulle kunna ha negativa effekter på hälsan att äta guava på natten finns det inga faktiska bevis för detta. Därför kan du utan problem njuta av alla delar av frukten, frön eller blad när som helst på dagen.

Du bör dock rådgöra med din läkare innan du använder guavabladsextrakt eller andra guavatillskott, särskilt om du har några underliggande medicinska tillstånd, är gravid eller ammar.

Om du upplever några biverkningar som klåda, utslag eller nässelfeber efter att ha ätit guava, ska du omedelbart sluta använda den och tala med en betrodd hälsovårdspersonal för att ta itu med eventuella problem.

Leave a Comment

Scroll to Top