Otroliga fördelar med granatäpple

Granatäpple Näringsinnehåll

Granatäpple kommer från granatäpplen (Punica granatum), som är resultatet av en fruktbärande lövfällande buske eller ett litet träd. Namnet på granatäpplefrukten kommer från latin och betyder bokstavligen “äpple med frön”. Granatäpplen kallas också ibland för kinesiska äpplen.

Granatäpplet anses vara inhemskt i Iran och dess grannländer, men odlingen av granatäpplet var för länge sedan spridd runt Medelhavet och spred sig över Arabiska halvön, Afghanistan och Indien. I dag är det vanligt att det odlas i de varmare delarna av Nord- och Sydamerika.

Granatäpplefrön kommer från granatäpplet, som är en frukt ungefär lika stor som en stor apelsin med ett slätt, tjockt skal som varierar i färg från brungult till djupt rött.

Granatäpplets insida innehåller kamrar med hundratals arils, som är frökapslarna inuti frukten som är åtskilda av gräddfärgade membran. Dessa ariller består av saftiga, lysande röda frukter som omger små, krispiga, ätliga frön. Intressant nog kan ett enda granatäpple innehålla över 600 frön.

Dessa arils eller frökapslar är vad vi vanligen kallar “granatäpplefrön”, och de äts vanligtvis antingen råa eller bearbetas till granatäpplejuice. Kärnorna används också för att göra granatäpplefröolja, som har många positiva hälsoeffekter både internt och externt.

Liksom de röda kärnorna finns det även vita granatäpplefrön som har en mycket sötare och mindre syrlig smak.

Du kan också äta den gräddvita kärniga delen som omger fröna, men den är ganska bitter. Även om du kan safta granatäpplen mycket lätt, se till att undvika att äta det hårda yttre skalet.

Juicen från granatäpplefrön är källan till grenadinsirap, som är känd för sin användning i den klassiska alkoholfria dryck som kallas Shirley Temple. Grenadin används också i många andra aromer och likörer.

Granatäpple Näringsinnehåll

Granatäpplefrön är en bra källa till flera näringsämnen, bland annat K-vitamin, C-vitamin, folat och kalium. Dessutom är de också kalorisnåla men har ett högt innehåll av hjärtfrämjande fibrer.

En halv kopp (ca 87 gram) granatäpple ger ungefär följande näringsämnen:

 • 72.2 kalorier
 • 16,3 gram kolhydrater
 • 1,5 gram protein
 • 1 gram fett
 • 3,5 gram fibrer
 • 14,3 mikrogram K-vitamin (18 procent DV)
 • 8,9 milligram C-vitamin (15 procent DV)
 • 33,1 mikrogram folat (8 procent DV)
 • 0,1 milligram koppar (7 procent DV)
 • 205 milligram kalium (6 procent DV)
 • 0,1 milligram mangan (5 procent DV)

Fördelar med granatäpple för hälsan

1. Naturligt afrodisiakum

I många kulturer har granatäpplen förknippats med fruktbarhet och överflöd på grund av deras många frön. På senare år har frukten också studerats för sina libidohöjande effekter.

En studie från Queen Margaret University i Edinburgh visade att konsumtion av ren granatäpplejuice ökade testosteronnivåerna i spottkörteln hos deltagarna med i genomsnitt 24 procent, vilket kan leda till bättre humör och ökad sexuell lust.

Är du orolig för erektil dysfunktion? Granatäpplejuice har också visat sig bidra till att öka blodflödet och den erektila responsen i djurmodeller. Även om det behövs mer forskning på människor kan det också erbjuda en liknande uppsättning fördelar för dem som drabbats av sexuell dysfunktion också.

2. Minska artrit och ledvärk

Artrit är ett vanligt tillstånd som kännetecknas av inflammation i en eller flera leder, vilket orsakar smärta och stelhet som kan förvärras med åldern. Granatäpplen är en bra källa till flavonoler, som är en typ av antioxidant som verkar antiinflammatoriskt i kroppen och kan hjälpa till att lindra symtom på artrit.

Djurmodeller visar faktiskt att granatäpplefröextrakt kan minska uppkomsten och förekomsten av kollageninducerad artrit. Studier som utförts på djur visar också att svårighetsgraden av artrit och ledinflammation kan minskas avsevärt med konsumtion av granatäppleextrakt också.

Om du redan tar medicin mot artrit bör du kontakta din läkare innan du lägger till granatäppleprodukter i din dagliga rutin.

Granatäpple Näringsinnehåll

3. Hjälper till att bekämpa cancer

När det gäller cancer visar allt mer forskning att granatäpplefrön kan fungera som ett kraftfullt cancerbekämpande livsmedel.

Flera in vitro-studier har till exempel visat att granatäppelextrakt effektivt kan hämma tillväxten och spridningen av bröstcancerceller. Dessutom innehåller granatäpplefröolja punicinsyra, en omega-5 långkedjig fleromättad fettsyra som har visat sig blockera spridningen av bröstcancerceller.

Ytterligare forskning tyder på att granatäpplejuice även kan bromsa tillväxten av prostatacancer, den vanligaste cancerformen för män i USA.I en studie av manliga försökspersoner med återkommande prostatacancer och stigande PSA-nivåer (prostataspecifikt antigen) fann forskarna att om man tog granatäpplejuicextrakt minskade PSA-nivån avsevärt.

Andra in vitro-studier har visat att vissa föreningar i granatäpplejuice har kraftfulla antitumorigena effekter och kan bromsa tillväxten av prostatacancerceller i laboratoriet.

4. Sänka blodtrycket

Juicen från granatäpplefrön innehåller flera olika typer av antioxidanter och polyfenoler som kan främja hjärthälsan genom att sänka blodtrycket.

En studie från 2013 rapporterade att konsumtion av granatäpplejuice kunde sänka det systoliska och diastoliska blodtrycket med 7 procent respektive 6 procent hos personer med högt blodtryck. En annan studie som publicerades i Phytotherapy Research drog också slutsatsen att granatäpplejuice kunde vara fördelaktigt för dem med högt blodtryck, eftersom den kunde sänka blodtrycksnivåerna efter bara två veckors dagligt intag.

5. Bekämpa bakteriella infektioner

Granatäppelextrakt har använts sedan urminnes tider för att behandla flera sjukdomar, inklusive parasitära och mikrobiella infektioner, diarré, sår, cancersår, blödningar och andningskomplikationer.

Det är inte överraskande att granatäpplen också har visat sig stimulera de nyttiga bakterierna i tarmen, vilket kan förbättra deras förmåga att bekämpa bakterieinfektioner, enligt forskning som publicerats i Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.

6. Förbättra hjärthälsan

Juicen från granatäpplefrön innehåller antioxidanter i högre grad än många andra fruktjuicer, vilket skulle kunna hjälpa till att blockera uppbyggnaden av kolesterol i artärerna för dem som löper risk att drabbas av hjärtsjukdomar.

Forskning som publicerades i Clinical Nutrition undersökte effekterna av granatäpplejuice hos personer med stenos i halspulsådern. Detta är en förträngning av någon av de två huvudartärerna som ligger framtill på halsen och genom vilka blodet från hjärtat går till hjärnan.

Efter ett år var juicen effektiv när det gällde att sänka blodtrycket med över 12 procent och minska aterosklerotiska plack med hela 30 procent. Omvänt upplevde de som inte drack juicen faktiskt en 9-procentig ökning av aterosklerotiskt plack, vilket tyder på att granatäpplen potentiellt kan erbjuda skydd mot hjärtsjukdomar.

7. Öka minnet

Studier har rapporterat att polyfenoler, som finns rikligt i granatäpplefrön och deras juice, kan förbättra den kognitiva funktionen avsevärt. En studie som publicerades i Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine visade faktiskt att polyfenoler från granatäpple kunde ge ett långvarigt skydd mot minnesstörningar orsakade av hjärtkirurgi.

I en annan studie fick äldre personer med minnessvårigheter dricka åtta uns av antingen granatäpplejuice eller en placebodryck med samma smak i fyra veckor. Jämfört med kontrollgruppen hade de som drack granatäpplejuice signifikant förbättrade markörer för verbalt och visuellt minne.

Dessutom har en djurmodell som utförts av psykologiavdelningen vid Loma Linda University visat att om du införlivar granatäpplen i din kost kan det bidra till att bromsa utvecklingen av Alzheimers sjukdom, vilket visar på fruktens förmåga som en potentiell naturlig behandling av Alzheimers sjukdom.

Biverkningar och läkemedelsinteraktioner

Det finns ingen rekommenderad standarddos för granatäpple. Att äta fröna och dricka saften som en del av en hälsosam kost anses båda vara säkra, och det finns minimala biverkningar av att äta frukten för de flesta friska vuxna.

Men om du visar tecken på en matallergi när du äter granatäppelkärnor ska du omedelbart sluta äta dem och kontakta en läkare.

Om du har problem med blodtrycket eller tar blodtrycksmedicin bör du rådgöra med din läkare om ditt intag av granatäpplefrön. Eftersom denna frukt också kan påverka blodtrycket, se till att rådgöra med din läkare innan du konsumerar granatäppleprodukter före eller efter eventuella kirurgiska ingrepp.

Granatäpplejuice kan orsaka farliga biverkningar när den interagerar med vissa receptbelagda läkemedel, till exempel blodförtunnande warfarin och angiotensin-omvandlande enzymhämmare, inklusive captopril, enalapril och lisinopril. Rådgör med en betrodd hälsovårdare innan du konsumerar produkter som använder frukten om du tar någon av dessa mediciner.

Många undrar också: Kan hundar äta granatäpplefrön? Även om frukten i sig inte anses vara giftig för hundar kan fröna orsaka magbesvär hos vissa hundar. Se till att prata med din veterinär innan du delar med dig av denna smakrika frukt till dina lurviga vänner.

Leave a Comment

Scroll to Top