Kardborre (Burdockrot) för blod, lymfsystem och hud

Kardborre (burdock root) Hälsofördelar

Kardborre (släktet Arctium) är ett släkte av tvååriga växter i familjen Asteraceae (prästkragar) som är hemmahörande i norra Asien och Europa. Den finns numera även i hela USA, där den växer som ogräs.

I Japan kallas den ofta för gobo-root och odlas som grönsak.[1]

Klöver har stora, hjärtformade blad och ljusrosa till lila tistelliknande blommor. Den har också burrar som kan fastna på kläder eller djurpäls.

Kladdväxtens djupa rötter är brungröna eller nästan svarta på utsidan.

Kardborre är en smal, brunskalig rotfrukt som vanligtvis blir mer än två fot lång. Den består främst av kolhydrater, flyktiga oljor, växtsteroler, tanniner och feta oljor.

Kardborre är inte ny inom naturmedicinen. Den har använts i tusentals år i Asien och Europa – och på senare tid i Nordamerika.

I Japan är det en grönsak som konsumeras i stor utsträckning, som vanligtvis äts färsk eller tillagad, och de unga bladen kan också tillagas som vilken grönsak som helst.

I traditionell kinesisk medicin har burdockfrukt använts i tusentals år. Den är vanligtvis förknippad med lung- och magmeridianerna, känd för att kyla ned inre värme och används ofta för att stödja hudens hälsa.

I den europeiska folkmedicinen användes ofta en infusion av fröna som ett diuretikum, vilket förbättrade hälsan genom att stödja matsmältnings- och elimineringsprocesserna. Det användes också ofta som en behandling av hårbotten för att förhindra håravfall och bli av med mjäll.

Vad är skillnaden mellan kardborrerot och maskrosrot? Båda tillhör växtfamiljen Asteraceae och har använts i sin helhet för traditionell såväl som modern medicin i åratal.

Både kardborrerot och maskros är utmärkta vid diabetes och hudproblem. De är också naturliga diuretika som är fulla av antioxidanter.

Maskros är specifikt utmärkt för att rensa levern och skydda benen, medan kardborre är en fantastisk blodrengörare, vilket också gör den mycket nyttig för leverns hälsa.

Klöver är också bra för benen, särskilt vid artros. Maskros är rik på fibrer samt vitamin A, C och K, medan kardborre är lika rik på fibrer samt vitamin B6, kalium och magnesium.

Kardborre Hälsofördelar

Fördelarna med kardborrerot är omfattande och kommer garanterat att imponera. En stor del av rötans fördelar kommer från dess näringsinnehåll.

En kopp (cirka 118 gram) rå burdockrot innehåller ca:

– 85 kalorier

– 20,5 gram kolhydrater

– 1,8 gram protein

– 0,2 gram fett

– 3,9 gram kostfiber

– 0,3 milligram vitamin B6 (14 procent DV)

– 0,3 milligram mangan (14 procent DV)

– 44,8 milligram magnesium (11 procent DV)

– 363 milligram kalium (10 procent DV)

– 27,1 mikrogram folat (7 procent DV)

– 3,5 milligram C-vitamin (6 procent DV)

– 60,2 milligram fosfor (6 procent DV)

– 48,4 milligram kalcium (5 procent DV)

– 0,9 milligram järn (5 procent DV)

– 0,1 milligram koppar (5 procent DV)

Det är helt klart en bra källa till mikronäringsämnen, inklusive vitamin B6 och mangan, men det finns mer i denna traditionella rot. Här är några av de främsta sätten på vilka den på allvar kan förbättra din hälsa:

1. Blodrenare

I traditionella örttexter beskrevs Kardborre som en “blodrenare” eller “alterativ” och ansågs rensa blodet från gifter.

Forskning om traditionell medicin visar att kardborrerot har aktiva ingredienser som har visat sig avgifta tungmetaller från blodet, vilket förbättrar organhälsan och hälsan i hela kroppen. Den främjar också blodcirkulationen till hudytan, vilket förbättrar hudens hälsa.

2. Stärkare av lymfsystemet

I huvudsak är lymfsystemet kroppens inre “dräneringssystem”, ett nätverk av blodkärl och lymfkörtlar som transporterar vätskor från vävnader runt om i kroppen till blodet och vice versa. Om du kan göra ditt lymfsystem starkare kan du hjälpa din kropp att avvärja alla typer av sjukdomar och allvarliga hälsoproblem.

Burdockrot hjälper till att inducera lymfedränering och avgiftning. Forskning tyder på att den fungerar som en blodrenare och blodutredare. Detta bidrar till att stärka det lymfatiska systemet.

3. Naturligt diuretikum

Diuretika stimulerar njurarna och hjälper kroppen att göra sig av med överskottsvätska, främst vatten och natrium. Kardborre är ett naturligt diuretikum så genom klöverkonsumtion kan du naturligt och enkelt hjälpa kroppen att eliminera överflödigt vatten genom att öka urinproduktionen.

En studie som publicerades i Journal of Alternative and Complementary Medicine visade att kardborreextrakt visar sig lovande som ett diuretikum hos människor.

Kardborre Hälsofördelar

Genom att höja hastigheten på urinering kan burdockrot hjälpa till att avlägsna avfall från blodet och kroppen. Om du har problem med vätskeretention bör du fråga din läkare om du kan prova burdockrot innan du tar till receptbelagda produkter.

4. Hudläkare

Aktuella produkter som innehåller kardborrerot har erbjudit lindring av besvärliga hudproblem i evigheter. Från akne till eksem och psoriasis är kardborrerot känd för att lugna och behandla dessa vanliga hudproblem.

Konsumtion av kardborre har också hjälpt många människor med hudproblem genom dess blodrenande och inre kylande förmåga.

Vetenskapliga studier har till och med visat att kardborreextrakt kan förbättra de kliniska tecknen på åldrande hud. En studie från 2008 visade att topisk behandling med ett naturligt kardborreextrakt avsevärt förbättrade ämnesomsättningen av den dermala extracellulära matrisen och ledde till en synlig minskning av rynkor.

Av goda skäl kommer vi sannolikt att se burdockrot användas i nya hudvårdsprodukter, särskilt för mogen och torr hud.

5. Försvarar mot diabetes

Burdockrot innehåller inulin, en löslig och prebiotisk fiber som hjälper till att förbättra matsmältningen och sänka blodsockret. Det gör den till ett utmärkt val för personer som försöker hantera sitt blodsocker på ett naturligt sätt.

I Europa används den färska roten för att sänka blodsockret. Dess innehåll av inulin gör den särskilt lämplig vid diabetes.

Djurstudier har också visat att kardborrerot har förmågan att minska svårighetsgraden av diabeteskomplikationer, särskilt diabetisk retinopati.

6. Hjälper till att bekämpa cancer

Europeiska läkare på medeltiden och senare använde kardborre för att behandla cancertumörer (liksom hudbesvär, könssjukdomar samt blås- och njurproblem). Många örtmedicinare säger idag att kardborrerot kan hjälpa till att stoppa cancerceller från att metastasera, vilket gör den till en potentiell naturlig cancerbehandling.

Faktum är att djurstudier av bröst-, tjocktarms- och bukspottkörtelcancer har visat lovande resultat när det gäller kardemummans förmåga att bekämpa cancer.

En stor anledning till att kardborre visar sig lovande för att naturligt bekämpa cancer är det faktum att den innehåller arctigenin.

Studier förklarar att arctigenin är en lignan som finns i vissa växter i Asteraceae-familjen, inklusive stor kardborre (Arctium lappa). Det har visat sig bekämpa cancerceller genom att selektivt stoppa spridningen av cancerceller och hämma cancercellernas produktion av särskilda proteiner (NPAT-proteiner), vilket förlamar cancerens förmåga att föröka sig.

En annan studie visade att arctigenin var en cancerspecifik fytokemikalie som dödade mänskliga lungcancerceller, mänskliga levercancerceller och mänskliga magcancerceller. Studier som dessa bevisar vad många har trott i åratal – att kardborrerot är en mycket effektiv naturlig cancerbekämpare.

7. Förbättrar artrit

Kardborre är känd för sina kraftfulla antiinflammatoriska förmågor, och den kan vara en viktig del av en diet mot artrit. En studie som publicerades i International Journal of Rheumatic Diseases förmedlade att burdockrotste förbättrade inflammatorisk status och oxidativ stress hos patienter med knäartros, även känd som degenerativ ledsjukdom.

Försökspersonerna fick tre koppar burdockrotste per dag i 42 dagar och bedömdes sedan för inflammatoriska markörer, såsom högkänsligt C-reaktivt protein.

Resultaten visade att te av kardborrerot kan hjälpa personer som lider av osteoartrit genom att sänka inflammatoriska markörer.

8. Hjälper till att behandla en förstorad mjälte

Om du lider av en förstorad mjälte kan burdockrot hjälpa till. Studier visar att mjälten är ett viktigt “väktarorgan” som vi förlitar oss på för att hålla kroppen fri från infektioner, virus och alla typer av farliga patogener.

En förstorad mjälte är ett tydligt varningstecken på att immunförsvaret kämpar hårt för att avlägsna hoten från kroppen men misslyckas med att göra det eftersom det inte kan hålla jämna steg med den höga efterfrågan.

Din mjälte är i ständig kontakt med ditt blod, så samtidigt som kardborrerot renar ditt blod renar och skyddar den även mjälten. Den kan hjälpa mjälten eftersom den förbättrar blodkvaliteten samt leverhälsan, cirkulationen och bekämpar inflammation.

Att förbättra dessa fyra faktorer har en direkt positiv effekt på mjältens hälsa, så du vill definitivt inkludera kardborre i din uppställning för mjältläkning.

9. Bekämpar tonsillit

Burdockrot kan hjälpa till att bli av med smärtsam tonsillit. Akut tonsillit är en typ av inflammatoriskt virus som gör att vävnader i tonsillerna blir infekterade med skadliga bakterier.

Burdockrot används i traditionell medicin för att lindra tonsillit eftersom den ökar sårläkningen, minskar inflammationen och hjälper till att lindra hosta, halsont och smärta. Även om det finns begränsade bevis för dess effekter på tonsillit specifikt, tyder forskning på att kardborre är ett effektivt antiinflammatoriskt medel som traditionellt används vid luftvägsinfektioner som influensa och andra infektioner.

Kardborre Risker och biverkningar

Burdockrot anses vara säker när den konsumeras som livsmedel, vilket görs regelbundet i asiatiska länder. Gravida och ammande kvinnor bör dock undvika burdockrot eftersom den kan skada fostret.

Om du är uttorkad bör du inte ta kardborre eftersom örtens diuretiska effekter kan förvärra uttorkningen. Om du dessutom är känslig för växtfamiljerna Asteraceae/Compositae, som inkluderar ragweed, krysantemum, ringblommor och prästkragar, visar studier att du eventuellt kan få en allergisk reaktion vid invärtes eller utvärtes bruk av kardborre, inklusive dermatit.

Eftersom kardemummans rötter är mycket lika rötterna av belladonna eller dödlig nattskatta (Atropa belladonna) finns det en risk för att preparat av kardemumma kan vara kontaminerade med dessa potentiellt farliga örter. Av denna anledning bör man köp alltid burdockrotsprodukter från etablerade och välrenommerade företag.

Det finns inga kända vetenskapliga rapporter om interaktioner mellan kardborre och konventionella läkemedel. Du bör dock prata med din läkare innan du tar kardborre om du tar diuretika (kardborre kan göra effekten av vattenpiller starkare), diabetesmediciner (kardborre kan sänka blodsockret och orsaka hypoglykemi) eller blodförtunnande mediciner (kardborre kan bromsa blodkoagulationen och kan, när den tas tillsammans med blodförtunnande mediciner, öka risken för blåmärken och blödningar).

Om du ska genomgå någon typ av operation ska du sluta ta kardborrerot minst två veckor före operationsdatumet. Klöver kan öka risken för blödning under och efter operationen.

Det finns inga kända vetenskapliga rapporter om användning av kardborre för barn, så du bör endast ge kardborre till barn under överinseende av en läkare.

Leave a Comment

Scroll to Top