Hur man blir av med en böld

Hur man blir av med en böld

Hur man blir av med en böld

En böld eller furunkel är en hudinfektion som börjar i en oljekörtel eller hårfollikel. Vad orsakar bölder? Bölder orsakas vanligtvis av bakterien Staphylococcus aureus. Detta är en av 30 typer av stafylokocker som är bättre kända helt enkelt som “staf”. Andra bakterier eller svampar som finns på hudens yta kan också orsaka bölder, men staf är den vanligaste orsaken. (3) En böld eller furunkel är en typ av abscess. En abscess definieras som en smärtsam ansamling av var, vanligtvis orsakad av en bakterieinfektion.

En böld är vanligtvis rund i formen och höjd från hudytan. Bölder är ömma vid beröring. När en först dyker upp blir huden rosa röd i det området och en öm knöl uppstår från hudens yta. Efter fyra till sju dagar börjar bölden att bli vit när var samlas under huden. Det är mycket frestande att vilja “poppa” bölden vid den här punkten, men håll fingrarna borta eftersom du kan sprida infektionen och göra saker ännu värre (mer om detta snart).
Bölder kan förekomma i hårfolliklarna var som helst på hela kroppen, men de är vanligast i ansiktet, nacken, armhålorna, skinkorna och låren.

Symptom på en böld
En böld börjar vanligtvis som ett sårt, upphöjt område på huden som är rosa rött. Det är vanligtvis runt och ungefär en halv tum i storlek.

Om du har en böld kommer knölen att bli större och mer smärtsam men mjukare under de närmaste dagarna. Anledningen till att den blir mjukare är att bölden fylls med en klar vätska eller var.


Vanliga symtom på en böld inkluderar:
• Svullen, röd knöl djupt i huden
• Smärta, särskilt vid beröring
• Storleken kan variera från storleken på en ärt till större än en golfboll
• Kan utveckla ett centralt, vitgult “huvud” som kan brista och frigöra var
• Kan “rinna” eller läcka klar vätska eller utveckla en skorpa
• När infektionen blir värre kan en vit punkt eller ett huvud visas i mitten av bölden – detta är där böldens var kommer att dräneras från om den börjar dränera på egen hand
• Kan sprida sig till omkringliggande hud och skapa en karbunkel
Att ha en böld istället för flera bölder gör definitivt det lättare och mindre involverat att bli av med en böld.
Tecken på en mer allvarlig infektion från en böld inkluder

Hur man blir av med en böld

Hur man blir av med en böld
För de flesta friska människor med normalt fungerande immunsystem kommer en relativt liten böld att mogna och tömma sig själv inom två veckor. Det enklaste av naturliga behandlingar för hur man blir av med en böld är att helt enkelt låta bölden vara. Om du verkligen kan låta den vara ifred kommer en böld troligen att brista och tömma sig själv med tiden, vanligtvis inom två veckor.
Om du har haft en böld vet du hur lockande det är att försöka klämma den, men gör inte det! Om du klämmer bölden själv med en nål eller kniv kan du göra infektionen värre. Vad du än gör, kläm, tryck, skrapa eller öppna inte bölden. Att klämma på den kan faktiskt trycka ner infektionen djupare in i huden.
När det gäller hur man blir av med en böld hemma är alternativen enkla, naturliga och kostnadseffektiva.

Öva bra hygien men hoppa över farliga antibakteriella tvålar
Tro inte att du behöver täcka dig själv i antibakteriell tvål när du har en böld. Antibakteriella tvålar och krämer kan inte hjälpa mycket när en böld har bildats – plus, överanvändning kan leda till antibakteriell överdrift. Istället, tvätta försiktigt böldområdet två gånger om dagen med tvål och vatten och applicera en varm kompress på böldområdet i minst tre eller fyra gånger om dagen. Detta uppmuntrar bölden att tömma sig själv naturligt. (6)

När bölden öppnar och börjar tömma sig själv, fortsätt att använda värme i tre dagar efter att bölden har öppnats och tvätta den med en naturlig antibakteriell tvål, som en som innehåller tea tree-olja.
Du kan sedan applicera en naturlig antibiotisk salva (lätt att hitta på din lokala hälsokostbutik) och en förband. Se till att förbandet inte är för tight för att tillåta lite luftflöde för läkning. Byt förbandet varje dag.

Undvika kommersiella antibakteriella tvålar. Tack och lov har FDA förbjudit triclosan. Även FDA medger att vanlig tvål och vatten fungerar lika effektivt som antibakteriella tvålar utan de skadliga bieffekterna och uppmanar vanliga människor att hoppa över överanvändningen av antibakteriell tvål.

Homeopati kan användas för att naturligt behandla bölder hemma. Det finns en riktigt lång lista över möjliga homeopatiska läkemedel för bölder. De bästa homeopatiska läkemedlen för hur man blir av med en böld inkluderar: (8)


Belladonna – För tidiga stadier av inflammation, innan betydande pusbildning. Vanligtvis används när området är rött, hett, dunkande och ömt, ofta med intensiv eller stickande smärta, och beröring kan öka obehaget. Personen kan också känna sig upphetsad eller febrig.


Hepar sulphuris calcareum – Känt för att påskynda insamlingen av pus. Tas vanligtvis när bölden öppnar sig för att påskynda dränering och läkning.
Doseringstips inkluderas vanligtvis på etiketten. Kontakta en homeopatisk läkare för förslag och dosering om det behövs.

Minska sockret
Kosten kan spela en roll i böldbildning och läkning. Att minska eller eliminera socker från din kost kan hjälpa till att förebygga bölder innan de börjar. Om du har en böld eller speciellt om du har återkommande bölder (furunkulos), är det viktigt att veta att denna sjukdom sägs påverka personer som konsumerar stora mängder sötsaker eller socker. Jag tror starkt att att övervaka din sockerintag och källor kommer att hjälpa när det gäller att förebygga och läka bölder, liksom din övergripande hälsa, eftersom högt sockerintag är kopplat till så många allvarliga hälsoproblem.
Så sparka sockerberoendet och minska risken för bölder!

Rätt sårvård
För att förebygga bölder är det viktigt att alltid rengöra alla små hudöppningar som repor ordentligt. Du kanske inte tänker på en repa som något allvarligt, och oftast är det inte det. Dock kan till och med en skrapsår vara en sår eller öppning i huden som kan tillåta bakterier att komma in, särskilt om du kommer i direkt kontakt med någon som har en böld. Se alltid till att rengöra alla skrapsår och sår på kroppen ordentligt för att förhindra infektion.

Försiktighetsåtgärder och komplikationer vid böld

Bölder kan vara mycket smittsamma. Dela inte kläder, handdukar, sängkläder eller sportutrustning med andra medan du har en böld. Tvätta händerna ofta för att undvika att sprida infektionen till andra.Det rekommenderas att söka medicinsk hjälp om du har en böld som inte har visat förbättring med hembehandling efter en vecka och du visar en eller flera av följande:
• En böld som varar längre än två veckor
• Svullna lymfkörtlar
• En feber
• Svår smärta och bölden dränerar inte på egen hand
• Huden runt bölden blir röd eller röda strimmor visas
• Den ursprungliga bölden kommer tillbaka
• En andra böld eller karbunkel bildas
• Bölden finns på din ryggrad eller ansikte
• Upprepade utbrott av bölder
• Du har diabetes, en hjärtmurmur, ett problem med ditt immunsystem eller tar immunosuppressiva läkemedel när du utvecklar en böld
Om en bebis utvecklar en böld av någon storlek ska han eller hon tas till läkaren omedelbart.

Möjliga komplikationer av bölder inkluderar:
• Abscess i huden, ryggmärgen, hjärnan, njurarna eller annan organ
• Ben-, hjärn-, hjärta- eller ryggmärgsinflammation
• Infektion i blodet eller vävnaderna (sepsis)
• Spridning av infektion till andra delar av kroppen eller hudytorna
• Permanent ärrbildning

Leave a Comment

Scroll to Top