Mullein: Örten som bekämpar infektioner och inflammationer

Mullein Hälsofördelar

Mullein är namnet på någon av de över trehundra arterna i släktet Verbascum, som är stora tvååriga eller fleråriga örter som är inhemska i nordliga tempererade områden, särskilt i östra Eurasien.

Vanlig mulle (Verbascum thapsus) blir upp till två meter hög och har en enda stam med stora, tjocka, sammetsliknande blad och blekgula, något oregelbundna blommor. Detta är den typ som du oftast hittar i butikerna.

Ibland kallas växten för Aarons stav på grund av att den är hög med gula blommor.

Mullein te

Mulleinblad kan användas för att göra ett närande te som har använts inom folkmedicinen. Du kan köpa mulleinbladste i din lokala livsmedelsaffär eller hälsobutik, eller så kan du göra ditt eget hemma.

Att dricka te från denna gulblommiga växt hjälper till att lindra problem som ont i halsen, hosta, förkylning, heshet och bronkit. Vissa använder det även för att lindra matsmältningskrav som diarré och ledvärk.

För att göra teet kokar man helt enkelt bladen i kokande vatten och silar dem sedan.

Mullein Näringsfakta

Forskning om växten visar att den innehåller flavonoider, saponiner, tanniner, terpenoider, glykosider, kolhydrater, proteiner, fetter och oljor.

Den innehåller också cirka 3 procent slem, som tros vara ansvarig för den lugnande verkan som örten har på kroppens slemhinnor. Mulleins saponiner tros vara förklaringen till örtens slemlösande verkan.

Mullein Hälsofördelar

1. Öroninfektioner

Mullein har väletablerade mjukgörande och sammandragande egenskaper, vilket gör den till ett utmärkt val vid temperamentsfulla öronbesvär.

En tinktur som innehåller enbart växten eller en kombination av mullein och andra örter är vanligt förekommande i hälsobutiker (och på nätet) som ett beprövat naturläkemedel mot öronvärk och infektioner.

I en studie som publicerades i Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine 2001 konstaterades att örondroppar med mullein var lika effektiva som bedövande örondroppar.

Människor använder också mulleinolja för att naturligt behandla sina hundars öroninfektioner och andra hälsoproblem med framgång. Det stämmer – glöm inte att naturläkemedel också kan användas på dina djurvänner!

2. Lugna ner bursit

Bursitis är ett smärtsamt tillstånd som påverkar de små, vätskefyllda säckarna (så kallade bursae) som dämpar ben, senor och muskler nära lederna. Bursit uppstår när slemhinnorna blir inflammerade och forskning tyder på att mullein har antiinflammatoriska effekter.

De vanligaste platserna för bursit är i axeln, armbågen och höften. För att hjälpa bursit på naturlig väg kan du helt enkelt förbereda lite mulleintee och blötlägga en ren trasa i det varma teet.

Duken kan sedan regelbundet appliceras över det drabbade området, vilket bör bidra till att minska inflammationen och fungera som ett naturligt botemedel mot ben- och ledvärk. Du kan också skapa ett läkande omslag.

3. Potent desinfektionsmedel

Mulleinolja är ett potent desinfektionsmedel som kan behandla både inre och yttre infektioner. Ny forskning som publicerats i Medicinal Chemistry visar att växten har antimikrobiella egenskaper och kan användas för behandling av infektionssjukdomar.

Internt har den varit känd för att behandla infektioner i öron, tjocktarmen, urinvägarna (inklusive vaginal jästinfektion) och njurar. När den appliceras externt kan den hjälpa till att bekämpa infektioner på huden.

Mullein Hälsofördelar

4. Lindra sjukdomar i andningsorganen

Mullein-te kan bidra till att naturligt förbättra ett stort antal problem i de övre luftvägarna, inklusive bronkit, torrhosta, halsont, allmän heshet och tonsillit. Mullein för KOL används också inom folkmedicinen.

Bladen innehåller ett extrakt med kraftfulla antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att befria kroppen från slem och lugnar de råa, inflammerade kanalerna i ditt system, som halsen. Mullein som astmamedicin kan vara effektivt på grund av dess lugnande effekt på bronkiolerna.

Rökande mullein används av vissa vid luftvägsbesvär. Inom folkmedicinen tyder forskning på att torkad ört kan placeras i en pipa och rökas för att behandla överbelastning i lungorna. Detta är dock definitivt ett tveksamt sätt att använda den och om den används bör den aldrig användas under en längre tid.

Dessutom är rökning av mullein ett av de minst effektiva sätten att använda dess positiva egenskaper. Om du är rökare och har trånga lungor kan det vara bra att röka mullein istället för tobak.

5. Bakteriedödare

Forskare vid Clemson University bekräftade de antibakteriella egenskaperna hos mullein. År 2002 rapporterade dessa forskare att växtens extrakt är effektiva mot flera arter av sjukdomsframkallande bakterier, inklusive Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis och Escherichia coli mer allmänt känd som E. coli.

Mullein Biverkningar och läkemedelsinteraktioner

Vid korrekt användning och kortvarig användning är mulleinbiverkningar mycket osannolika. I allmänhet har växten inga allvarliga registrerade biverkningar. Det har dock funnits enstaka fallrapporter om personer som utvecklat biverkningar som kontaktdermatit.

Använd aldrig öronoljan om trumhinnan är perforerad och Slippery Elmtill att konsultera en läkare om symtomen är allvarliga eller inte förbättras snabbt med naturlig behandling.

När det gäller interaktioner har mullein rapporterats hämma effekten av antidiabetiska läkemedel och det kan förstärka effekterna av muskelavslappnande medel och litium. Om du tar receptbelagda diuretika bör du prata med din läkare innan du använder örten eftersom den också kan ha en diuretisk effekt.

Mulleinprodukter rekommenderas inte för ammande eller gravida kvinnor.

Leave a Comment

Scroll to Top