Topp 7 Fördelar med rå vitlök för att bekämpa sjukdomar

Fördelar med rå vitlök

Fördelar med rå vitlök :

Vitlöksfördelarna kommer först på andra plats efter gurkmeja när det gäller mängden forskning som stödjer denna supermat. När den här artikeln publicerades fanns det mer än 7 600 peer-reviewed artiklar som utvärderade kryddans förmåga att förebygga och förbättra ett brett spektrum av sjukdomar.

Vet du vad all denna forskning har avslöjat?

Att äta vitlök regelbundet är inte bara bra för oss – det har kopplats samman med att minska eller till och med hjälpa till att förebygga fyra av de största dödsorsakerna i världen, inklusive hjärtsjukdomar, stroke, cancer och infektioner.

National Cancer Institute rekommenderar inte något kosttillskott för att förebygga cancer, men erkänner kryddan som en av flera grönsaker med potentiella cancerförebyggande egenskaper.

Förutom i de mest extrema, sällsynta situationerna bör varje person på planeten konsumera denna krydda. Den är extremt kostnadseffektiv, superlätt att odla och smakar helt fantastiskt.

Ta reda på mer om vitlökens fördelar, användningsområden, forskning, hur du odlar din egen och några välsmakande recept.

7 fördelar med rå vitlök

Som du kommer att se är fördelarna med rå vitlök många. Det kan användas som en effektiv form av växtbaserad medicin på många sätt, bland annat på följande sätt.

1. Hjärtsjukdomar

Enligt Centers for Disease Control and Prevention är hjärtsjukdomar den främsta mördaren i USA, följt av cancer. Denna krydda har blivit allmänt erkänd som både förebyggande medel och behandling av många kardiovaskulära och metaboliska sjukdomar, inklusive ateroskleros, hyperlipidemi, trombos, högt blodtryck och diabetes.

En vetenskaplig genomgång av experimentella och kliniska studier av vitlökens fördelar visade att konsumtion av denna krydda överlag har betydande kardioprotektiva effekter i både djur- och människostudier.

Den förmodligen mest fantastiska egenskapen är att den har visat sig bidra till att vända tidig hjärtsjukdom genom att avlägsna plackuppbyggnad i artärerna.

I en randomiserad, dubbelblind studie från 2016 som publicerades i Journal of Nutrition deltog 55 patienter i åldrarna 40 till 75 år som hade diagnostiserats med metaboliskt syndrom. Resultaten av studien visade att ålderns vitlöksextrakt effektivt minskade plack i kranskärlen (de artärer som förser hjärtat med blod) för patienter med metabolt syndrom.

2. Cancer

Alliumgrönsaker, särskilt vitlök och lök, och deras bioaktiva svavelföreningar tros ha effekter i alla stadier av cancerbildningen och påverkar många biologiska processer som ändrar cancerrisken, enligt en översikt som publicerats i Cancer Prevention Research.

Med ord från National Institutes of Health’s National Cancer Institute:

Flera befolkningsstudier visar ett samband mellan ökat intag av vitlök och minskad risk för vissa cancerformer, inklusive cancer i mage, tjocktarm, matstrupe, bukspottkörtel och bröst.

När det gäller hur konsumtion av denna krydda fungerar för att förebygga cancer förklarar National Cancer Institute:

… skyddseffekter från vitlök kan uppstå från dess antibakteriella egenskaper eller från dess förmåga att blockera bildandet av cancerframkallande ämnen, stoppa aktiveringen av cancerframkallande ämnen, förbättra DNA-reparation, minska cellproliferation eller inducera celldöd.

En fransk studie av 345 bröstcancerpatienter visade att ökad konsumtion av vitlök, lök och fibrer var förknippad med en statistiskt signifikant minskning av risken för bröstcancer.

En annan cancer som kryddan specifikt har visat sig påverka positivt är bukspottkörtelcancer, en av de mest dödliga formerna. Den goda nyheten är att vetenskaplig forskning visar att ökad konsumtion av vitlök kan minska risken för att utveckla bukspottkörtelcancer.

En befolkningsbaserad studie som genomfördes i San Francisco Bay Area visade att risken för bukspottkörtelcancer var 54 procent lägre hos personer som åt större mängder vitlök och lök jämfört med dem som åt mindre mängder. Studien visade också att ett ökat totalt intag av grönsaker och frukt kan skydda mot att utveckla bukspottkörtelcancer.

Denna populära krydda visar också lovande resultat när det gäller behandling av cancer. Dess organiska svavelföreningar, inklusive DATS, DADS, ajoene och S-allylmercaptocystein, har visat sig inducera cellcykelstopp när de tillsätts till cancerceller under in vitro-experiment.

Dessutom har dessa svavelföreningar visat sig inducera apoptos (programmerad celldöd) när de tillsätts till olika cancercelllinjer som odlas i kultur. Intag av flytande vitlöksextrakt och S-allylcystein (SAC) oralt har också rapporterats öka cancercellsdöden i djurmodeller av cancer i munnen.

På det hela taget visar denna krydda helt klart på en verklig potential som cancerbekämpande livsmedel som inte bör ignoreras eller diskonteras.

3. Högt blodtryck

Ett intressant fenomen är att denna vanliga ört har visat sig hjälpa till att kontrollera högt blodtryck. I en studie undersöktes effekten av ålderns vitlöksextrakt som tilläggsbehandling för personer som redan tar blodtryckssänkande medicinering men fortfarande har okontrollerat högt blodtryck.

I studien, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Maturitas, utvärderades 50 personer med “okontrollerbart” blodtryck. Det avslöjades att enbart fyra kapslar med ålderns vitlöksextrakt (960 milligram) dagligen under tre månader fick blodtrycket att sjunka med i genomsnitt 10 punkter.

En annan studie som publicerades 2014 visade att kryddan har “potential att sänka blodtrycket hos personer med högt blodtryck på liknande sätt som standardiserade blodtrycksmediciner”.

Denna studie förklarar vidare att kryddans polysulfider främjar öppning eller vidgning av blodkärlen och därmed sänkning av blodtrycket.

4. Förkylningar och infektioner

Experiment har visat att vitlök (eller specifika kemiska föreningar som allicin som finns i kryddan) är mycket effektiv när det gäller att döda otaliga mikroorganismer som är ansvariga för några av de vanligaste och mest sällsynta infektionerna, inklusive förkylning. Det kan faktiskt hjälpa till att förebygga förkylningar och andra infektioner.

I en studie tog människor antingen vitlökstillskott eller placebo i 12 veckor under förkylningssäsongen (mellan november och februari). De som tog tillskott av kryddan var mindre benägna att bli förkylda, och om de blev förkylda återhämtade de sig snabbare än placebogruppen.

Fördelar med rå vitlök

Placebogruppen hade också en mycket större sannolikhet att drabbas av mer än en förkylning under den 12 veckor långa behandlingsperioden.

Studien tillskriver kryddans förmåga att förebygga förkylning till dess biologiskt aktiva stjärnkomponent, allicin. Dess antimikrobiella, antivirala och svampdödande egenskaper kan hjälpa till att lindra förkylning och andra infektioner.

Särskilt allicin tros spela en viktig roll för grönsakens antimikrobiella egenskaper.

5. Manligt och kvinnligt håravfall (Alopecia)

En klinisk prövning genomfördes för att testa vad en undersökning har visat vara en växande praxis i Turkiet: att använda vitlök för att behandla skallighet. Forskare från Mazandaran University of Medical Sciences i Iran testade hur vitlöksgel som applicerades på hårbotten två gånger om dagen i tre månader kunde påverka personer som tog kortikosteroider för alopeci.

Alopeci är en vanlig autoimmun hudsjukdom som orsakar håravfall i hårbotten, ansiktet och ibland även på andra ställen på kroppen. Olika behandlingar finns för närvarande tillgängliga, men något botemedel är ännu inte känt.

Forskarna upptäckte att användningen av gelen avsevärt ökade den terapeutiska effekten av topisk kortikosteroid vid behandling av alopecia areata. Även om studien inte testade det direkt, kan det till och med vara mer fördelaktigt att tillämpa vitlöksinfunderad kokosnötsolja som en fristående behandling som ett medel mot håravfall eftersom det minskar risken för att skadliga kortikosteroider absorberas i huden.

6. Alzheimers sjukdom och demens

Alzheimers sjukdom är en form av demens som kan beröva människor förmågan att tänka klart, utföra vardagliga uppgifter och i slutändan komma ihåg vem de ens är. Denna krydda innehåller antioxidanter som kan stödja kroppens skyddsmekanismer mot oxidativa skador som kan bidra till dessa kognitiva sjukdomar.

När det gäller Alzheimerpatienter observeras β-amyloidpeptidplack ofta i det centrala nervsystemet, och dessa plackavlagringar leder till produktion av reaktiva syrearter och neuronala (celler i nervsystemet) skador.

I en studie som publicerades i Journal of Neurochemistry fann man “betydande neuroprotektiva och neuroreducerande egenskaper” hos ålderns vitlöksextrakt och dess aktiva förening SAC. Forskarna drar slutsatsen av sina resultat att det åldrade extraktet tillsammans med SAC kan användas för att utveckla framtida läkemedel för att behandla Alzheimers sjukdom.

7. Diabetes

Att äta denna populära krydda har visat sig hjälpa till att reglera blodsockernivåerna, potentiellt stoppa eller minska effekterna av vissa diabeteskomplikationer, samt bekämpa infektioner, minska LDL-kolesterol och främja cirkulationen.

En studie av diabetiska råttor visade att denna krydda kan vara till stor hjälp för att förbättra den allmänna hälsan hos diabetiker, inklusive lindring av vanliga diabeteskomplikationer som ateroskleros och nefropati. Dessa råttor, som fick ett dagligt extrakt av rå vitlök i sju veckor, hade betydligt lägre serumglukos (blodsockernivå), kolesterol- och triglyceridnivåer.

Jämfört med kontrollgruppen hade råttorna som fick rå vitlök 57 procent lägre serumglukos, 40 procent lägre serumkolesterolnivåer och 35 procent lägre triglycerider. Dessutom var urinproteinnivåerna hos de kryddbehandlade råttorna 50 procent lägre.

En annan studie visade också att vitlök för typ II-diabetespatienter avsevärt förbättrade kolesterolnivåerna i blodet. Specifikt minskade konsumtionen totalkolesterol och LDL-kolesterol (dåligt kolesterol) och höjde måttligt HDL-kolesterol jämfört med placebo.

Vitlök Näringsvärde

Allium sativum är en flerårig växt i amaryllisfamiljen (Amaryllidaceae), en klass av lökformade växter som inkluderar gräslök, purjolök, lök, schalottenlök och schalottenlök.

Vitlök växer under jorden i form av en lök. Denna lök har långa gröna skott som kommer ut från toppen medan dess rötter sträcker sig nedåt.

Vitlöksplantan kommer ursprungligen från Centralasien men växer vilt i Italien och Sydfrankrike. Växtens lök är det som vi alla känner till som grönsak.

Vitlök Risker och biverkningar

Kan det vara skadligt att äta rå vitlök?

När rå vitlök tas genom munnen kan den orsaka:

– brännande känsla i munnen eller magen

– dålig andedräkt

– halsbränna

– gaser

– uppblåsthet

– illamående

– kräkningar

– kroppslukt

– diarré

Sannolikheten för dessa biverkningar ökar med ökad mängd.

I allmänhet kan vitlök i alla former öka blödningsrisken eftersom den fungerar som en naturlig blodförtunning. Tala med din läkare innan du konsumerar rå vitlök om du tar blodförtunnande medel.

På grund av blödningsrisker bör du sluta ta kryddan minst två veckor före en planerad operation.

Under graviditet och amning anses denna krydda vara säker i livsmedelsmängder men kan vara osäker i medicinska mängder.

När den tas genom munnen i lämpliga, små mängder under korta perioder sägs den vara säker för barn. Den bör dock aldrig ges till barn i stora doser.

Om du har problem med mag-tarmkanalen är det viktigt att veta att rå vitlök kan irritera mag-tarmkanalen. Personer med magsår bör troligen undvika denna krydda rått.

För att undvika intensifierade GI-problem bör du inte äta rå vitlök på tom mage.

Den kan orsaka allvarlig, brännskadeliknande hudirritation om den appliceras enbart direkt på huden, så var försiktig med hudkontakt.

Prata med din läkare innan du äter rå vitlök om du har lågt blodtryck, magsår eller andra GI-problem, sköldkörtelproblem eller andra pågående hälsoproblem.

Tala också med din läkare innan du konsumerar medicinskt om du tar några mediciner, särskilt följande:

– Blodförtunnande läkemedel

– Isoniazid (Nydrazid)

– P-piller

– Cyklosporin

– Läkemedel mot hiv/aids

– Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel

Detta är de bästa sätten att skydda sig mot eventuella negativa biverkningar:

– Konsumera det i kulinariska doser

– Ät traditionella recept.

– Undvik att ta rå vitlök i stora mängder.

Leave a Comment

Scroll to Top