Oreganoolja fördelar för infektioner, svamp och influensa

Oreganoolja fördelar för infektioner, svamp och influensa
My project 1 20 Oreganoolja fördelar för infektioner, svamp och influensa

Oreganoolja har visat sig vara en kraftfull, växtbaserad eterisk olja som kan konkurrera med antibiotika när det gäller att behandla eller förebygga olika infektioner. Den innehåller nämligen egenskaper som är antibakteriella, antivirala och svampdödande.

Dessutom är det osannolikt att eterisk olja från oregano orsakar många av de skadliga biverkningar som ofta tillskrivs hög användning av antibiotika – såsom ökad risk för antibiotikaresistens, dålig tarmhälsa på grund av att de nyttiga probiotiska bakterierna förstörs, minskad vitaminupptagning och läckande tarmsyndrom på grund av skador på mag-tarmkanalens slemhinna.

Fördelarna med oreganoolja sträcker sig längre än till att bara kontrollera infektioner. Vad mer används essentiell olja från oregano för att behandla?

Vanliga exempel på tillstånd som oreganoolja kan hjälpa till att hantera är:

 • Fotsvamp eller tånagelsvamp
 • Vanliga förkylningar
 • Gingivit
 • Öronvärk eller tandvärk
 • Matsmältningsproblem, t.ex. halsbränna och bakterieöverväxt i tunntarmen (SIBO).

Vad är Oreganoolja?

Oregano (Origanum vulgare) är en ört som tillhör myntafamiljen (Labiatae). Den har betraktats som en värdefull växtråvara i över 2 500 år i folkmediciner som har sitt ursprung över hela världen.

Den har en mycket lång användning i traditionell medicin för att behandla förkylning, matsmältningsbesvär och upprörd mage.

Du kanske har erfarenhet av att laga mat med färska eller torkade oreganoblad – till exempel oreganokrydda, en av de bästa örterna för att läka – men eterisk olja av oregano är långt ifrån vad du skulle lägga i din pizzasås.

Oregano finns i Medelhavsområdet, i stora delar av Europa samt i Syd- och Centralasien och destilleras för att extrahera den eteriska oljan från örten, där en hög koncentration av örtens aktiva beståndsdelar finns. Det krävs faktiskt över 1 000 pund vild oregano för att producera bara ett pund eterisk olja av oregano.

Oljans aktiva ingredienser konserveras i alkohol och används i form av eterisk olja både lokalt (på huden) och internt.

När oregano görs till ett medicinskt tillägg eller en eterisk olja kallas den ofta för “oreganoolja”. Som nämnts ovan anses oreganoolja vara ett naturligt alternativ till receptbelagda antibiotika.

Oreganoolja innehåller två kraftfulla föreningar som kallas carvacrol och thymol, som båda har visat sig i studier ha starka antibakteriella och svampdödande egenskaper.

Oreganos olja består främst av karvacrol, medan studier visar att växtens blad innehåller en mängd antioxidativa föreningar, t.ex. fenoler, triterpener, rosmarinsyra, ursolsyra och oleanolsyra.

Fördelar med oreganoolja

Vad kan du använda eterisk olja från oregano till? Den dominerande läkande föreningen i oreganoolja, carvacrol, har många användningsområden som sträcker sig från behandling av allergier till skydd av huden. Farmaceutiska fakulteten vid universitetet i Messina i Italien rapporterar följande:

Carvacrol, en monoterpenisk fenol, har visat sig ha ett brett spektrum av aktivitet mot livsmedelsförstörande eller patogena svampar, jäst och bakterier samt human-, djur- och växtpatogena mikroorganismer, inklusive läkemedelsresistenta och biofilmsbildande mikroorganismer.

Carcavol som finns i eterisk olja från oregano är så potent att den har varit föremål för över 800 studier som refererats i PubMed, världens främsta databas för vetenskaplig evidensbaserad litteratur. För att ge dig en känsla av hur mångfunktionell och imponerande carvacrol är har den i studier visat sig bidra till att vända eller minska några av dessa vanliga hälsoproblem:

 • Bakteriella infektioner
 • Svampinfektioner
 • Parasiter
 • Virus
 • Inflammation
 • Allergier
 • Tumörer
 • Matsmältningsbesvär
 • Candida

Här är en översikt över de främsta hälsofördelarna med oreganoolja:

1. Naturligt alternativ till antibiotika

Vad är problemet med att ofta använda antibiotika? Bredspektrumantibiotika kan vara farliga eftersom de inte bara dödar de bakterier som orsakar infektioner, utan även de goda bakterier som vi behöver för optimal hälsa.

2013 publicerade Wall Street Journal en fantastisk artikel som belyste de faror som patienter kan utsättas för när de upprepade gånger använder antibiotika. Med författarens ord: “Nya studier har visat att läkare överförskriver bredspektrumantibiotika, ibland kallade de stora kanonerna, som dödar en stor del av både goda och onda bakterier i kroppen.”

Överanvändning av antibiotika och förskrivning av bredspektrumläkemedel när de inte behövs kan orsaka en rad problem. Det kan göra läkemedlen mindre effektiva mot de bakterier som de är avsedda att behandla genom att främja tillväxten av antibiotikaresistenta infektioner, och det kan utplåna kroppens goda bakterier (probiotika), som bland annat hjälper till att smälta mat, producera vitaminer och skydda mot infektioner.

Tyvärr är det mycket vanligt att bredspektrumantibiotika förskrivs, ofta för tillstånd där de inte är användbara, t.ex. virusinfektioner. I en studie som publicerades i Journal of Antimicrobial Chemotherapy fann forskare från University of Utah och Center for Disease Control and Prevention att 60 procent av tiden när läkare förskriver antibiotika väljer de bredspektrumtyper.

En liknande studie av barn, som publicerades i tidskriften Pediatrics, visade att när antibiotika skrevs ut var de bredspektriga i 50 procent av fallen, främst för luftvägssjukdomar.

Vad gör däremot oreganoolja för dig som gör den så fördelaktig? Att ta oreganoolja är i huvudsak en “bredspektrumstrategi” för att skydda din hälsa.

Dess aktiva ingredienser hjälper till att bekämpa flera typer av skadliga patogener, inklusive bakterier, jäst och svampar. Som en studie i Journal of Medicinal Food journal konstaterade 2013, utgör oreganooljor “en billig källa till naturliga antibakteriella ämnen som uppvisar potential för användning i patogena system”.

Oreganoolja fördelar för infektioner, svamp och influensa

2. Bekämpar infektioner och bakteriell överväxt

Här är de goda nyheterna när det gäller användningen av mindre bra antibiotika: Det finns bevis för att eterisk olja från oregano kan hjälpa till att bekämpa åtminstone flera bakteriestammar som orsakar hälsoproblem som vanligtvis behandlas med antibiotika.

Här är några exempel på hur oreganoolja kan hjälpa dessa tillstånd:

 • Dussintals studier bekräftar att oreganoolja kan användas i stället för skadlig antibiotika vid ett antal hälsoproblem.
 • År 2011 publicerade Journal of Medicinal Food en studie som utvärderade oreganooljans antibakteriella aktivitet mot fem olika typer av dåliga bakterier. Efter att ha utvärderat oreganooljans antibakteriella egenskaper visade den betydande antibakteriella egenskaper mot alla fem arter. Den högsta aktiviteten observerades mot E. Coli, vilket tyder på att oreganoolja potentiellt skulle kunna användas rutinmässigt för att främja gastrointestinal hälsa och förhindra dödliga matförgiftningar.
 • I en studie från 2013 som publicerades i Journal of the Science of Food and Agriculture konstaterades att “O. vulgare-extrakt och eterisk olja från Portugal är starka kandidater för att ersätta de syntetiska kemikalier som används av industrin”. Forskare från studien fann att efter att ha studerat oreganos antioxidativa och antibakteriella egenskaper, hämmade Origanum vulgare tillväxten av sju testade bakteriestammar, vilket andra växtextrakt inte kunde göra.
 • En studie med möss som publicerades i tidskriften Revista Brasileira de Farmacognosia gav också imponerande resultat. Förutom att bekämpa bakterier som listeria och E. coli fann forskarna också bevis för att oreganoolja kan ha förmågan att hjälpa patogena svampar.
 • Andra bevis visar att oreganooljans aktiva föreningar (t.ex. thymol och carvacrol) kan hjälpa till att bekämpa tandvärk och öronvärk som orsakas av bakterieinfektioner. I en studie från 2005 som publicerades i Journal of Infectious Diseases drogs slutsatsen att “eteriska oljor eller deras komponenter som placeras i öronkanalen kan ge effektiv behandling av akut otitis media”.

3. Hjälper till att minska biverkningar av mediciner/läkemedel

Under de senaste åren har många studier visat att en av de mest lovande fördelarna med oreganoolja är att den hjälper till att minska biverkningar av mediciner/läkemedel. Dessa studier ger hopp till människor som vill hitta ett sätt att hantera det fruktansvärda lidande som följer med läkemedel och medicinska ingrepp, till exempel kemoterapi eller användning av läkemedel för kroniska sjukdomar som artrit.

En studie som publicerades i International Journal of Clinical and Experimental Medicine visade att fenoler i oreganoolja kan hjälpa till att skydda möss mot toxicitet av metotrexat.

Metotrexat (MTX) är ett läkemedel som ofta används för att behandla en mängd olika problem, från cancer till reumatoid artrit, men det är också känt för att ha farliga biverkningar. Efter att ha utvärderat oreganooljans förmåga att hålla dessa faktorer i schack tror forskarna att det beror på oreganos antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper.

Oregano visade sig fungera bättre än läkemedel som är ineffektiva när det gäller att ge fullständigt skydd mot MTX:s biverkningar.

Genom att utvärdera olika markörer i ischiasnerven hos möss observerades för första gången att karvacrol minskade det proinflammatoriska svaret hos möss som behandlades med MTX. Eftersom det är ett relativt nytt koncept i forskningsvärlden är det troligt att det kommer att finnas fler studier som testar dessa resultat eftersom “banbrytande” inte ens börjar beskriva betydelsen av denna potentiella hälsofördel för oregano.

Likaså visade forskning i Nederländerna att eterisk olja från oregano också kan “förhindra bakteriell överväxt och kolonisering i tjocktarmen under oral järnbehandling”. Oral järnbehandling, som används för att behandla järnbristanemi, är känd för att orsaka en rad gastrointestinala problem som illamående, diarré, förstoppning, halsbränna och kräkningar.

Man tror att karvacrolen riktar sig mot det yttre membranet hos gramnegativa bakterier och ökar membranpermeabiliteten, vilket leder till att skadliga bakterier försvinner. Förutom sina antimikrobiella egenskaper stör karvacrol även vissa vägar för bakteriell järnhantering, vilket bidrar till att minska biverkningarna av järnbehandling.

4. Hjälper till att behandla fotröta

En studie visade att en kombination av värme, salt och användning av eteriska oljor (inklusive oregano) hade en hämmande effekt på mycelia av T. rubrum och konidier av T. mentagrophytes, bakteriestammar som ofta orsakar svampinfektion som kallas fotröta.

Forskarna drog slutsatsen att termoterapi i kombination med eteriska oljor och salt skulle vara lovande för att behandla tinea pedis i ett fotbad. Efter att ha testat 11 eteriska oljors fungicida aktivitet mot de bakterier som är kända för att orsaka fotröta visade sig oreganoolja vara den mest kraftfulla (följt av timjan, kanelbark, citrongräs och kryddnejlika).

5. Hjälper till att behandla matsmältningsproblem (inklusive SIBO och halsbränna)

Flera av de aktiva föreningarna i Origanum vulgare kan hjälpa till att underlätta matsmältningen genom att slappna av musklerna i mag-tarmkanalen och även hjälpa till att balansera förhållandet mellan bra och dåliga bakterier i tarmen.

Thymol, en av oreganos aktiva föreningar, är en liknande förening som mentol, som finns i pepparmyntsolja. Liksom mentol kan tymol bidra till att slappna av i den mjuka vävnaden i halsen och magen, vilket kan bidra till att minska GERD, halsbränna och obehag efter att ha ätit.

Eftersom den hjälper till att balansera bakterier och bekämpa jästöverväxt är eterisk olja av oregano också en populär naturlig behandling för candida och SIBO. SIBO är ett vanligt matsmältningsproblem som orsakar gas, uppblåsthet och intolerans mot många kolhydratinnehållande livsmedel (särskilt FODMAPs).

Origanum vulgare förhindrar bakteriell replikation och kan användas på samma sätt som antibiotika, till exempel rifaximin (Xifaxan), för att behandla infektioner som påverkar matsmältningen och näringsupptaget.

En studie från 2014 som publicerades i Global Advances in Health & Medicine visade att användningen av växtbaserade antimikrobiella medel är lika effektiv som den antibiotika som vanligtvis ges för behandling av SIBO. När 104 patienter som diagnostiserats med SIBO (via laktulosautandningstest) behandlades antingen med rifaximin (1 200 milligram) eller växtbaserade antimikrobiella medel under fyra veckor visade resultaten att 46 procent av de patienter som behandlades med växtbaserade antimikrobiella medel upplevde symtomförbättringar jämfört med endast 34 procent som behandlades med antibiotikumet rifaximin.

Dessutom behandlades 14 av de 44 patienter som fortfarande hade SIBO efter en rifaximin-kur med växtbaserade antimikrobiella medel. Femtiosju procent svarade positivt på örtbehandlingen även efter att de inte hade mått bättre av antibiotika.

6. Kan hjälpa till att behandla parasiter

En studie visade att när vuxna vars avföring testades positivt för enteriska parasiter (inklusive Blastocystis hominis, som orsakar matsmältningsbesvär) fick 600 milligram oregano i sex veckor, upplevde många av dem betydande förbättringar av mag- och tarmsymptomen.

Forskarna rapporterade att Entamoeba hartmanni (fyra fall), Endolimax nana (ett fall) och Blastocystis hominis försvann helt i åtta fall. Gastrointestinala symtom förbättrades hos sju av de elva patienter som testades positivt för Blastocystis hominis, som tenderar att orsaka symtom som illamående, gaser, uppblåsthet och buksmärtor.

Oregano eterisk olja Oreganoolja fördelar för infektioner, svamp och influensa

Köp Oregano Eterisk olja 

med förtroende från Renaeteriskaoljor.se. Vi vet hur viktigt det är att köpa eteriska oljor av hög kvalitet och vi har åtagit oss att hålla vårt löfte.

7. Bra för att hantera inflammatoriska tillstånd (t.ex. IBD eller reumatism)

Oregano behåller sin starka antioxidativa förmåga i både färsk och torr form. På grund av den höga koncentrationen av antioxidanter har det visat sig att den eteriska oljan från oregano bidrar till att minska oxidativa skador och till att förebygga mutagenes, karcinogenes och åldrande på grund av sin aktivitet för att fånga upp fria radikaler.

Fria radikaler anses vara en bidragande faktor till vanliga kroniska sjukdomar, inklusive cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, neurodegenerativa sjukdomar och läkemedelstoxicitet.

En studie visade att kombinerad behandling med eteriska oljor från timjan och oregano bidrog till att minska produktionen av proinflammatoriska cytokiner, vilket kan bidra till att dämpa kolit (en typ av inflammatorisk tarmsjukdom) hos möss.

Andra studier visar att oreganoolja är fördelaktigt för behandling av återkommande luftvägssjukdomar, tumörtillväxt och reumatoid artrit. Forskning från Universidad Nacional de Córdoba i Argentina visar att eterisk olja isolerad från Origanum vulgare “har antibakteriella, antioxidativa och kemopreventiva egenskaper och skulle kunna spela en viktig roll som bioskyddsmedel”.

8. Kan bidra till att förbättra kolesterolnivåerna

Forskning som publicerats i Journal of International Medical Research tyder på att tillägg av oreganoolja kan förbättra kolesterolnivåerna.

I studien fick 48 patienter med mild hyperlipidemi råd om livsstil och fettsnål kost. Trettiotvå av patienterna (undersökningsgruppen) ordinerades 25 milliliter oreganodestillat som skulle tas efter varje måltid under tre månader, och de återstående 16 patienterna utgjorde kontrollgruppen.

Efter den tre månader långa studieperioden uppvisade de som ingick i studiegruppen betydligt större ökningar av HDL-kolesterol (high density lipoprotein) och betydligt större minskningar av LDL-kolesterol (low density lipoprotein) jämfört med kontrollgruppen.

Risker, biverkningar och interaktioner

Du kanske frågar dig: Vilka gränser har olja av oregano? Det är inte helt klart i dagsläget.

Personligen tar jag essentiell olja från oregano internt i högst två veckor i de flesta fall eftersom den är så kraftfull. När man tar oreganoolja internt ska den alltid spädas ut med vatten eller blandas med kokosolja.

Jag tycker att det är bra att kombinera oreganoolja med blomkål broccoli Brysselkål citrusfrukter sparris rödbetor selleri

Undvik all bearbetad mat, ät ekologiskt kött från frigående uppfödare, raffinerade kolhydrater och gluten i liten mängd. Dessa förberedelser underlättar reningen.

Kryddnejlika: Topp 8 Användning av oljan för hälsa

Leave a Comment

Scroll to Top