Reishi svamp för att öka immuniteten

Fördelar med Reishi svamp för hälsan

Vad är reishi? Vad är ganoderma?

Liksom andra sjukdomsbekämpande svampar är reishisvampar en typ av svamp som växer utomhus.

De är inhemska i flera delar av Asien, inklusive Kina, Korea och Japan. Även om de är ätbara och ofta beskrivs som bittert smakande med en seg konsistens, är det mycket troligare att du hittar dem i form av kosttillskott, tinkturer eller pulver.

Reishi-svampar, även kända under det vetenskapliga namnet Ganoderma lucidum, växer ovan jord och producerar “en fruktkropp” tillsammans med bindväv (mycelium), som omvandlas till växtbaserade läkemedel, tinkturer, te, pulver och extrakt.

Även känd som lingzhi-svamp kan du bli förvånad över hur länge lingzhi-svampens fördelar har utnyttjats.

Under större delen av den traditionella kinesiska medicinens historia torkades fullvuxna reishisvampar, skars i skivor, kokades i varmt vatten och drack sedan för att göra ett läkande te/soppa. I dag använder tillverkarna av reishi-produkter en bearbetningsteknik där reishi kokas flera gånger vid högt tryck, vilket gör att de aktiva ingredienserna kan extraheras för att bilda en tinktur.

Tack vare de koncentrerade föreningar som dessa svampar innehåller kan reishi-svamparna bland annat skydda mot tumörbildning, förbättra leverfunktionen, förbättra hjärthälsan, förbättra blodsockerkontrollen och minska risken för astma, allergier och infektioner.

Hur Reishi svamp fungerar

Under de senaste årtiondena har dussintals olika studier som utförts i Japan, Kina, USA och Storbritannien visat att reishisvampar kan skydda mot ett flertal sjukdomar, bland annat:

 • inflammation
 • trötthet (inklusive kroniskt trötthetssyndrom)
 • frekventa infektioner (urinvägar, bronkit, luftvägsinfektioner etc.)
 • leversjukdom.
 • matallergier och astma
 • matsmältningsproblem, magsår och läckande tarmsyndrom
 • tumörtillväxt och cancer
 • hudbesvär.
 • Autoimmuna sjukdomar.
 • diabetes
 • Virus, inklusive influensa, hiv/aids eller hepatit.
 • hjärtsjukdomar, högt blodtryck, högt blodtryck och högt kolesterol.
 • sömnstörningar och sömnlöshet
 • ångest och depression

Eftersom de fungerar som en “immunmodulator” kan reishisvampar hjälpa till att återställa hormonbalansen, återställa kroppens homeostas och reglera immunsystemets aktivitet. Detta kan hjälpa till att bekämpa tumörer och cancerceller.

Forskning visar att reishisvamp fungerar som en normaliserande substans som reglerar olika cellfunktioner och system, inklusive endokrina (hormonella), immunförsvaret, hjärt- och kärlsystemet, det centrala nervsystemet och matsmältningssystemet.

En av de största fördelarna med reishi är att den kan göra så mycket och samtidigt knappt ger några biverkningar. Reishisvampar är dessutom mycket mindre giftiga än traditionella mediciner.

Faktum är att de flesta människor rapporterar en snabb förbättring av sina energinivåer, sitt mentala fokus och humör samtidigt som de upplever en minskning av värk, smärta, allergier, matsmältningsproblem och infektioner.

Hemligheten bakom deras helande potential? De olika aktiva ingredienserna som reishisvampen innehåller är orsaken till detta.

Dessa ingredienser inkluderar komplexa sockerarter som kallas betaglukaner, växtsteroler som fungerar som föregångare till hormoner i kroppen, polysackarider som bekämpar cancercellsutveckling och sura ämnen som kallas triterpener som stänger av kroppens reaktion på allergier.

Nya rön tyder på att reishisvampar kan minska inflammation och öka frisättningen av naturliga mördarceller, som arbetar för att avlägsna olika typer av muterade celler från kroppen. Detta gör reishisvampen idealisk för att förebygga hjärtsjukdomar och fungera som en naturlig cancerbehandling.

Några av de sätt på vilka reishisvampar fungerar för att främja bättre hälsa är:

 • aktiverande cytotoxiska receptorer (NKG2D/NCR)
 • Hämmande av cellproliferation.
 • undertrycker vaskulär endotelial tillväxtfaktor
 • öka antioxidantkapaciteten i plasma
 • Förbättra immunsvaret.
 • omvandlar överskott av testosteron till dihydrotestosteron

Fördelar med Reishi svamp för hälsan

1. Innehåller kraftfulla egenskaper mot cancer

Precis som andra antiinflammatoriska livsmedel är reishisvampar fulla av viktiga näringsämnen, inklusive antioxidanter, betaglukaner och aminosyror. Forskare tror att några av de mest fördelaktiga komponenterna i reishisvampen är dess polysackarider.

Dessa är vattenlösliga typer av näringsämnen som finns i kolhydrater och som är kända för att ha anti-tumörförmåga.

Polysackarider, som också finns i andra nyttiga vegetabiliska livsmedel som sötpotatis och rödbetor, är immunmodulerande ämnen. Det är föreningar som hjälper reishisvamparna att skydda DNA och blockera cellmutationer samtidigt som de bevarar friska celler i kroppen.

Enligt vissa studier hjälper vissa medicinska svampar till att bekämpa cancer eftersom polysackarider har viktiga biologiska fördelar, inklusive antioxidanter, neuroprotektiva, strålskyddande, antidiabetes, anti-osteoporos och antitrötthet.

Dessutom visar laboratorietester att de triterpener som finns i reishisvampar också kan ha cancerbekämpande egenskaper. Detta är en av anledningarna till att färgglada eller bittert smakande, antioxidantrika livsmedel som pumpa, bär och svart ris har ett rykte om sig att främja hälsan.

Triterpenföreningar tycks hämma tumörbildning och metastaser genom att begränsa cancercellernas fastläggning på endotelceller. Betaglukaner kan också bidra till att bekämpa cancerbildning genom att blockera cancercellernas tillväxt och spridning och öka immunförsvarets aktivitet.

Studier har gett lovande resultat om kopplingen mellan reishisvamp och cancerprevention. Den har framgångsrikt använts för att bekämpa cancer i bröst, äggstockar, prostata, lever och lungor i in vitro-studier, ibland i kombination med andra behandlingar.

Forskning på cancerpatienter tyder på att reishi har antiproliferativa och kemopreventiva effekter. Den hjälper till att lindra biverkningar av kemoterapi, som låg immunitet och illamående, och kan potentiellt öka effekten av strålbehandling.

Allt detta gör reishisvampen till en av de mest kraftfulla cancerbekämpande livsmedlen som finns tillgängliga och visar att reishisvampens pulverfördelar inkluderar stöd för immunitet för att bekämpa kroniska sjukdomar.

2. Förbättrar leverfunktionen

Levern är ett av kroppens mest vitala organ. Den är ansvarig för att hjälpa till med avgiftning och för att rena, bearbeta, lagra och cirkulera friskt blod och näringsämnen.

Reishi-svampar fungerar som adaptogener för att hjälpa till att förbättra leverfunktionen och förebygga leversjukdomar. De gör det möjligt för kroppen att rensa ut gifter och bakterier mer effektivt och förbättrar immuniteten mot sjukdomar som kan utvecklas med tiden.

En studie från 2013 som publicerades i International Journal of Medicinal Mushrooms visade att reishi ger hepatoprotektiva effekter vid akut leverskada eftersom den innehåller antioxidativa egenskaper och bekämpar skadliga immunreaktioner som bromsar leverfunktionen – vilket ytterligare ökar listan över fördelarna med reishisvampar.

3. Främjar hjärthälsa

De triterpener som finns i reishisvampen kan ha blodtryckssänkande egenskaper samt fördelar för blodkoagulation och kolesterol. Detta beror sannolikt på att de hjälper till att minska inflammation i blodkärl och artärer samtidigt som de återställer hormonbalansen.

Högt blodtryck och högt kolesterol kan ibland orsakas av hormonella problem, inklusive sköldkörtelrubbningar eller hög stress. Reishi-svampar hjälper till att återställa optimala hormonnivåer för att stärka det kardiovaskulära systemet.

Förutom att sänka blodtrycket kan extrakt av reishisvamp förbättra den allmänna cirkulationen, minska inflammation som förvärrar hjärtproblem och förebygga igensatta artärer genom att hålla kolesterolet under kontroll – ännu en av de imponerande hälsofördelarna med reishi.

Fördelar med Reishi svamp för hälsan

4. Balanserar hormonnivåerna

Reishi-svampar fungerar som adaptogener. De kan hjälpa din kropp att hantera stress mer effektivt och hjälpa till att reglera hormonnivåerna för att optimera din hälsa.

Även om forskningen för närvarande är begränsad till främst djurmodeller, tyder vissa studier på att reishisvampextrakt kan bidra till att normalisera nivåerna av vissa receptorhormoner, vilket kan vara fördelaktigt vid behandling av cancer.

Andra studier visar att den kan skydda och positivt påverka det endokrina systemet, som omfattar de körtlar i hela kroppen som ansvarar för produktionen av hormoner. Detta kan ha långtgående effekter på många aspekter av hälsan, eftersom det endokrina systemet har en direkt inverkan på ämnesomsättning, tillväxt, sömn, humör och sexuell funktion.

5. Stabiliserar blodsockret

Om blodsockret är högt kan det ha negativa effekter på den allmänna hälsan och orsaka symtom som trötthet, oavsiktlig viktnedgång och frekvent urinering. Viss forskning visar att reishisvampar kan ha antidiabetiska egenskaper och bidra till att upprätthålla normala blodsockernivåer för att förhindra negativa biverkningar.

Till exempel visade en undersökning från Taiwan att reishisvampar kunde sänka nivåerna av både blodsocker och insulin hos möss. De bidrog också till att modifiera nivåerna av vissa enzymer som är involverade i blodsockerkontrollen och förbättrade det sätt på vilket kroppen använder insulin för att transportera socker från blodet till vävnaderna för att användas som bränsle.

6. Bekämpar allergier och astma

Triterpener är aktiva ingredienser i reishisvampar. De är en typ av ganoderinsyra som är kopplad till en minskning av allergier och histaminreaktioner i samband med astma.

Därför används reishisvampen ofta som ett säkert och effektivt naturläkemedel mot astma. Triterpener kan sänka allergiska reaktioner på grund av hur de påverkar immunförsvaret, stärker matsmältningsorganen, skyddar tarmslemhinnan, sänker inflammationen, hämmar en histaminfrisättning, förbättrar syreutnyttjandet och förbättrar leverfunktionerna.

7. Skyddar mot infektioner och virus

Reishi-svampar anses vara naturliga antivirala, antibakteriella och svampdödande ämnen tack vare de aktiva föreningar som de innehåller. Förutom att de lindrar allergier ger triterpener till exempel skydd mot mikrobiella, virala och svampinfektioner.

Triterpener finns i många vegetabiliska livsmedel som smakar lite bittert, vilket är ett tecken på att de är skyddande och försvarar växten mot rovdjur.

Eftersom reishisvampar kan förbättra blodcirkulationen och minska inflammation kan de hjälpa till att lösa infektioner snabbare, minska smärta och bekämpa trötthet. Reishisvampar har använts för att hjälpa till att behandla symtom och underliggande orsaker till urinvägsinfektion, hepatit och till och med hiv/aids, bland andra fördelar med reishisvampar.

Näring

I form av kosttillskott innehåller reishisvampar vanligtvis lite eller inga kalorier och endast en liten mängd kostfiber och protein. De verkliga hälsofördelarna med reishisvamp kommer dock från de ingredienser som inte anges på näringsämnesmärkningen.

Reishi-svampar är särskilt fulla av antioxidanter och hälsofrämjande föreningar, såsom polysackarider och triterpener. Dessa kraftfulla föreningar är kopplade till ett antal hälsofördelar och har visat sig stå för många av reishisvampens antiinflammatoriska, cancer- och diabetesdämpande egenskaper.

Många former av holistisk medicin drar nytta av reishisvampens alla hälsofördelar och använder den för att behandla en mängd olika sjukdomar.

Reishi-svampar är en särskilt vanlig ingrediens i traditionell kinesisk medicin och har använts som en basprodukt i tusentals år. De anses ge näring åt hjärtat, bevara leverns hälsa, bromsa åldrandet och öka vitaliteten, uthålligheten och styrkan.

Leave a Comment

Scroll to Top