Ricinolja fördelar för hud, hår och förstoppning

Fördelar med Ricinolja

Ricinolja är en icke-flyktig fettolja som utvinns ur fröna av ricinbönan (Ricinus communis) växten, även kallad ricinfrö. Ricinusväxten tillhör den blommande sporrefamiljen Euphorbiaceae och odlas främst i Afrika, Sydamerika och Indien (Indien står för över 90 % av den globala exporten av ricinusolja).

Castor är en av de äldsta odlade grödorna, men intressant nog står den bara för 0,15 procent av den vegetabiliska olja som produceras i världen varje år. Denna olja kallas också ibland ricinusolja.

Den är mycket tjock med en färg som varierar från klar till bärnstensfärgad eller något grön. Den används både lokalt på huden och tas genom munnen (den har en mild doft och smak).

Studier tyder på att många av ricinoljaens fördelar beror på dess kemiska sammansättning. Den klassificeras som en typ av triglyceridfettsyra, och nästan 90 procent av dess fettsyrainnehåll är en specifik och sällsynt förening som kallas ricinolsyra.

Ricinolsyra finns inte i många andra växter eller ämnen, vilket gör ricinolväxten unik eftersom den är en koncentrerad källa.

Förutom dess huvudbeståndsdel, ricinolsyra, innehåller ricinolja även andra nyttiga salter och estrar som främst fungerar som hudvårdande medel. Det är därför som denna olja, enligt en rapport som publicerats i International Journal of Toxicology, används i över 700 kosmetiska produkter och fler än så.

Forskningsstudier har visat att ricinolja innehåller terapeutiska komponenter som fettsyror, flavonoider, fenolföreningar, aminosyror, terpenoider och fytosteroler. Dessa olika föreningar ger oljan följande egenskaper och potentiella hälsofördelar:

– Antidiabetisk

– Antiinflammatorisk

– Antimikrobiell

– Antioxidant

– Hepatoprotektiv (förmåga att förebygga leverskador).

– Fångst av fria radikaler

– Sårläkning

Föreningar som finns i ricinolja kan bidra till att stabilisera produkters konsistens och konsistens, vilket är anledningen till att ricinolja används i så många kosmetika-, hår- och hudvårdsbehandlingar.

Rapporter visar att denna olja säkert kan tas internt. När den sväljs hydrolyseras den i tunntarmen av enzymer från bukspottkörteln, vilket leder till att glycerol och ricinolsyra frigörs tillsammans med andra nyttiga metaboliter.

Fördelar med Ricinolja

1. Förbättrar immunfunktionen

En av de viktigaste orsakerna till att ricinolja har starka immunförstärkande effekter är att den stöder kroppens lymfsystem. Den viktigaste rollen för lymfsystemet, som är utspritt över hela kroppen i små tubulära strukturer, är att det absorberar och avlägsnar överflödig vätska, proteiner och avfallsmaterial från våra celler.

Ricinolja kan hjälpa till att förbättra lymfedränering, blodflöde, thymus och andra immunsystemfunktioner.

Av denna anledning har oljan och andra delar av ricinusplantan använts i traditionella medicinska system för följande hälsotillstånd:

– Bukbesvär

– Artrit

– Ryggvärk

– Förstoppning

– Muskelvärk

– Parasitinfektioner

– Kronisk huvudvärk

– Smärta i gallblåsan

– PMS

– Reumatism

– Sömnproblem som sömnlöshet

I en liten dubbelblind studie som publicerades i Journal of Naturopathic Medicine fann man att vuxna som använde sig av ricinoljeinpackningar på buken hade en signifikant ökning av produktionen av lymfocyter jämfört med patienter som använde sig av placeboinpackningar. Lymfocyter är immunsystemets naturliga “sjukdomsbekämpare” som attackerar yttre inkräktare som gifter, bakterier och andra upplevda hot.

Lymfsystemet påverkar även cirkulations- och matsmältningssystemet, vilket är anledningen till att oljan ibland används för att stödja hjärthälsa och lösa problem som förstoppning.

2. Ökar cirkulationen

Ett friskt lymfsystem och ett korrekt blodflöde går hand i hand. När lymfsystemet misslyckas (eller ödem utvecklas, vilket är retention av vätska och gifter) är det mycket mer sannolikt att någon får cirkulationsproblem.

Detta beror på att det lymfatiska cirkulationssystemet arbetar direkt med det kardiovaskulära cirkulationssystemet för att hålla blod- och lymfatiska vätskenivåer i optimal balans.

Enligt National Heart, Lung, and Blood Institute “visar en växande mängd bevis att lymfsystemet påverkar hälsan hos flera organ, inklusive hjärtat, lungorna och hjärnan”.  Så castoroljans förmåga att positivt påverka vårt lymfsystem innebär troligen en bättre allmän cirkulation och en hälsoboost för viktiga organ som våra hjärtan.

3. Återfuktar huden och ökar sårläkningen

Ricinusolja är helt naturlig och fri från syntetiska kemikalier (så länge du använder ren 100 procent ren olja, förstås), men den är ändå rik på hudstärkande ingredienser som fettsyror. Genom att applicera denna olja på torr eller irriterad hud kan man motverka torrhet och hålla den väl återfuktad, eftersom den förhindrar vattenförlust.

Den kan också hjälpa till att läka sår och trycksår tack vare sina fuktgivande, antimikrobiella och antibakteriella egenskaper. Den går bra att blanda med andra ingredienser som mandel-, oliv- och kokosolja, som alla har unika fördelar för huden.

Laboratoriestudier har visat att ricinolja är effektiv mot många typer av bakterier, inklusive Staphylococcus aureus, Escherichia coli och Pseudomonas aeruginosa. Av alla stafylokockbakterier anses Staphylococcus aureus vara den farligaste och kan orsaka milda till allvarliga hudinfektioner och andra oroande symptom på stafylokockinfektioner.

4. Kan hjälpa till att sätta igång förlossningen

Ricinolja är ett tidstypiskt naturläkemedel för att sätta igång förlossningen. I århundraden har gravida kvinnor vid fullgången graviditet tagit den oralt för att hjälpa till att påskynda livmoderns sammandragningar.

Faktum är att det är ett av de mest populära ämnena som tas i en icke-medicinsk miljö för att framkalla förlossning.

Enligt studier beror orsaken till att ricinolja kan fungera för att sätta igång förlossningen på att ricinolsyra i oljan kan aktivera EP3-prostanoidreceptorer i livmodern. Vissa djurstudier har visat att aktiva föreningar i oljan fäster vid de molekyler som gör att musklerna – i både tarmarna och livmodern – drar ihop sig.

I en observationsstudie med fallkontroll från 2018 konstaterades att “Användningen av ricinolja är relaterad till en högre sannolikhet för att förlossningen inleds inom 24 timmar”. Ricinolja kan betraktas som en säker icke-farmakologisk metod för att sätta igång förlossningen”.

Dessutom hade de fullgångna kvinnliga studieobjekt (mellan 40 och 41 veckor) som tog ricinolja en lägre förekomst av kejsarsnitt.

En nackdel med att använda ricinolja för att hjälpa till med förlossningen (och anledningen till att den inte används allmänt på sjukhus) är att vissa kvinnor känner sig illamående efter att ha tagit den.

5. Hjälper torr, irriterad, solbränd eller acne-benägen hud.

Som ett naturligt antibakteriellt medel fungerar ricinolja på samma sätt som kokosolja för att öka hudens hälsa. Den är också en utmärkt allmän hudfuktare och antiinflammatorisk blemmorbehandling.

Om du vill bli av med akne för alltid måste du gå till källan av problemet. Ricinolja är ett utmärkt naturligt huskurmedel mot akne.

Eftersom den tränger djupt in i huden bekämpar den bakterieöverväxt som kan täppa till porerna, samtidigt som den mjukgör och återfuktar irriterad hud.

Som tidigare nämnts har denna olja visat sig bekämpa Staphylococcus aureus, som är kopplad till utveckling av akne.

6. Verkar som ett laxermedel för att lindra förstoppning.

Ricinolja fungerar som ett naturligt, milt stimulerande laxermedel när det tas oralt. Den kan ge lindring av förstoppning, minska ansträngningen vid avföring och öka känslan av fullständig tömning efter en tarmrörelse.

Dess aktiva beståndsdel, ricinolsyra, frigörs i tarmen, där den hjälper till med matsmältningsprocessen, näringsupptagningen och rening av systemet. Den ökar rörelsen av de muskler som trycker material genom tarmarna, vilket hjälper till att passera en tarmrörelse.

I en studie som genomfördes i Turkiet undersöktes effekterna av ricinoljaförpackningar på äldre personer som lider av förstoppning. Deltagarna i studien övervakades under en vecka före, tre dagar under och fyra dagar efter att oljepackningen administrerats.

Hela 80 procent av de studerade personerna hade haft förstoppning i 10 år eller längre. Forskarna fann att oljepaketen kunde minska symptomen på förstoppning, mest specifikt ansträngning under avföring.

7. Minskar symtomen på artrit

Ricinolja används ofta som en naturlig behandling för smärta vid artrit, ledsvullnad och inflammation.

Den har naturliga antiinflammatoriska egenskaper som gör den till en idealisk massageolja som kan appliceras på värkande leder, muskler eller vävnad. Observationsstudier har till och med visat att topisk applicering av ricinolsyra (huvudkomponenten i ricinolja), “utövar anmärkningsvärda smärtstillande och antiinflammatoriska effekter”.

I en randomiserad, dubbelblind, jämförande klinisk studie undersöktes effekterna av ricinoljakapslar på symtom på knäartros.

Försökspersonerna fick antingen en ricinoljakapsel (0,9 milliliter) tre gånger dagligen under fyra veckor eller en kapsel med diklofenaknatrium (50 milligram) under samma tid. Sammantaget fann de att ricinolja fungerade lika bra som konventionell behandling och kan användas som “en effektiv terapi vid primär knäartros”.

8. Hjälper till att uppmuntra starkt och glänsande hår

Fördelar med Ricinolja

Vad gör ricinolja för ditt hår? Precis som kokosolja gynnar ditt hår kan användning av ricinolja hjälpa ditt hår att växa snabbare, tjockare, starkare och glansigare.

Den kan också reda ut håret och används till och med för att behandla hårfiltning (en sjukdom där håret blir snurrat och sammanflätad som en hård stenig massa).

Kan ricinolja få håret att växa igen? Eftersom den kan förbättra blodcirkulationen till dina folliklar kan den hjälpa till att påskynda hårväxten.

Det är därför som vissa människor använder den inte bara på håret på huvudet, utan även på ögonbryn och ögonfransar.

Studier tyder på att ricinolsyra kan behandla håravfall genom att balansera produktionen av prostaglandin D2 (PGD2) hos män, vilket påverkar hårväxten.

Här är några av de vanligaste typerna av ricinolja som du kan hitta i butik:

– Kallpressad ricinolja – Den här typen framställs genom kallpressning av ricinbönans frön för att utvinna deras naturliga oljeinnehåll. Detta resulterar i en produkt av hög kvalitet som rekommenderas för internt bruk. Du kan också kontrollera att oljan är fri från bekämpningsmedel, parabener, ftalater och konstgjorda färg- och doftämnen.

– Gul ricinolja – Denna typ tillverkas av ricinbönan, vanligtvis genom pressning utan värme, även om vissa tillverkare använder kemikalier i sin bearbetning. Generellt sett gäller att ju ljusare färg oljan har, desto “renare” är produkten.

– Jamaicansk svart ricinolja – Denna olja framställs genom att ricinbönorna först rostas, vilket ger en mörk färg (och bränd lukt). Detta är den metod som traditionellt används på Jamaica. Askan som finns i denna typ resulterar i en produkt med högre pH (alkalisk) som tros ha mer klargörande egenskaper som kan hjälpa till att öppna porerna.

Risker och biverkningar

Ricinolja klassificeras av Food and Drug Administration som allmänt erkänd som säker för både topisk och intern användning. Att dricka ricinolja kan dock fortfarande potentiellt orsaka biverkningar.

Biverkningar kan bland annat vara:

– kramper i buken

– illamående

– kräkningar

– Diarré, särskilt om den används i stora mängder.

Vissa personer upplever illamående och tecken på mild irritation i tarmslemhinnan när de tar ricinolja. Med det sagt är det mycket osannolikt att det orsakar allvarliga reaktioner så länge någon inte är allergisk och inte överdoserar.

Om du är gravid bör du inte ta ricinolja för att sätta igång förlossningen utan att först tala med din läkare. Du bör också undvika att använda den för att lindra förstoppning under graviditeten.

Allergiska reaktioner på ricinolja (som används lokalt eller internt) är möjliga, så sök akut sjukvård om du tror att du har en allvarlig allergisk reaktion.

När du använder ricinolja lokalt är det fortfarande bäst att börja långsamt och göra ett hudtest på ett litet område av huden innan du applicerar större mängder, och även hålla den borta från ögon, näsborrar, barn och husdjur.

Om du för närvarande tar mediciner eller har något medicinskt tillstånd ska du alltid tala med din läkare innan du använder ricinolja.

Tala omedelbart om för din vårdgivare om du upplever någon av följande biverkningar efter intag av ricinolja: ihållande illamående/kräkningar/diarré, muskelkramper/svaghet, oregelbunden hjärtslag, yrsel, minskad urinering, mentala/stämningsförändringar (såsom förvirring) eller rektalblödning.

Leave a Comment

Scroll to Top