Speltmjöl för starka ben

Speltmjöl är en vetesort som odlades för tusentals år sedan. Det är ett utmärkt alternativ till vetemjöl eftersom det tenderar att vara lättare för matsmältningssystemet eftersom det är mer vattenlösligt.

De tidigaste arkeologiska bevisen för spelt finns från det femte årtusendet f.Kr. i Transkaukasien, nordost om Svarta havet – även om de mest rikliga och väldokumenterade arkeologiska bevisen för spelt finns i Europa.

Under 1900-talet ersattes spelt av vetebröd i nästan alla områden där det fortfarande odlades, men den amerikanska rörelsen för ekologiskt jordbruk återupplivade dess popularitet mot slutet av århundradet, eftersom spelt kräver mindre gödningsmedel än vete.

Speltmjölets många hälsofördelar är orsaken till dess comeback. Spelt hjälper till med blodcirkulationen, stärker immunförsvaret, bygger starka ben och underlättar matsmältningen.

Personer med olika hälsotillstånd kan dra nytta av dinkelmjöl, särskilt de med svaga och sköra ben, högt blodtryck, förhöjda blodsockernivåer och högt blodtryck.

Näringsinnehåll

Speltmjölet har en nötig och lätt söt smak, som liknar fullkornsmjölets.

Enligt en studie som publicerades i Journal of Agricultural and Food Chemistry har speltmjölet högre halter av koppar, järn, zink, magnesium och fosfor än vetemjöl.

En kopp kokt dinkelmjöl innehåller ca:

 • 246 kalorier
 • 2 gram fett
 • noll kolesterol
 • 10 milligram natrium
 • 51 gram kolhydrater
 • 8 gram kostfiber
 • 11 gram protein
 • 5 milligram niacin (25 procent DV)
 • 0,2 milligram tiamin (13 procent DV)
 • 0,2 milligram vitamin B6 (8 procent DV)
 • 25 mikrogram folat (6 procent DV)
 • 0,5 milligram E-vitamin (3 procent DV)
 • 2,1 milligram mangan (106 procent DV)
 • 291 milligram fosfor (29 procent DV)
 • 95 milligram magnesium (25 procent DV)
 • 0,4 milligram koppar (21 procent DV)
 • 3 milligram järn (18 procent DV)
 • 2 milligram zink (16 procent DV)
 • 8 mikrogram selen (11 procent DV)
 • 277 milligram kalium (8 procent DV)
 • 19 milligram kalcium (2 procent DV)

Fördelar med Speltmjöl

1. Hjälper cirkulationen

Koppar och järn i speltmjölet gör att spannmålet främjar blodcirkulationen.

Järn hjälper till att transportera syre i blodet. Forskning visar faktiskt att järnbrist oftast är kopplat till anemi, vilket är ett tillstånd som beror på att det inte produceras tillräckligt många friska röda blodkroppar.

Järn hjälper till att metabolisera proteiner och spelar en roll i produktionen av hemoglobin och röda blodkroppar, vilket fungerar som en naturlig behandling av anemi.

2. Bygger starka ben

Med ett imponerande utbud av viktiga mineraler som stärker benen är spelt ett naturligt val för att förbättra benhälsan.

Kalcium och fosfor, till exempel, binds ihop till kristaller som bildar ben och tänder. Tillsammans stärker de benen och håller dem starka under hela livet, enligt en studie vid University of North Carolina.

Med 29 procent av det rekommenderade dagliga värdet av fosfor i dinkelmjöl är du på god väg att försörja dina ben. Livsmedel med hög fosforhalt, som dinkelmjöl, håller också kroppen på rätt pH-nivå och bidrar till energiutvinning.

3. Hjälper till att stärka immunförsvaret

Vitaminerna och mineralerna i dinkelmjölet bidrar till att stärka immunförsvaret och minska inflammation.

Järn är till exempel nära kopplat till immunsystemet, enligt forskning som publicerats i Journal of Neural Transmission. Det behövs också för att smälta och absorbera andra näringsämnen från maten på rätt sätt, på grund av dess roll i den metaboliska enzymprocessen.

Dessutom bidrar järn till att ge tillräckligt med syre till skadade områden i kroppen, inklusive skadade vävnader, organ och celler som är benägna att drabbas av infektioner eller sjukdomar.

Enligt forskning som publicerats i Biochemistry spelar tiamin en roll i aktiveringen av immunsystemet. Det beror på att tiamin bidrar till att upprätthålla muskeltonus längs matsmältningskanalens väggar, där en stor del av immunsystemet faktiskt är beläget – och dinkelmjölets tiaminhalt bidrar till att förebygga tiaminbrist.

Det skyddar också mot inflammation och hjälper till att bekämpa kronisk stress, vilket kan påverka ditt immunförsvar kraftigt.

Fördelar med Speltmjöl

4. Hjälper matsmältningsfunktionen

En kost med hög fiberhalt är mycket viktig för matsmältningen, så dess höga fiberinnehåll ger ytterligare en fördel med slept mjöl.

Fiber innehåller faktiskt inga kalorier eftersom det i princip inte kan smältas av människor, och även om det finns i kolhydrathaltiga livsmedel som dinkelmjöl bidrar det inte med några kolhydrater till vår kost.

På grund av sin struktur och vår oförmåga att absorbera den passerar fibrerna genom vårt matsmältningssystem utan att absorberas av matsmältningsenzymerna i magsäcken – de tar med sig gifter, avfall, fett- och kolesterolpartiklar och tar bort dem från tarmen.

I processen bidrar den till att förbättra matsmältningen och hjärtats hälsa, får oss att känna oss mätta och stöder avgiftningen.

Enligt en studie som publicerades i Journal of Agricultural and Food Chemistry är dinkelmjölsbrödet snabbt smältbart, delvis på grund av fiberinnehållet, vilket återigen talar för dess fördelar för matsmältningen.

En fiberrik kost hjälper också till att förebygga matsmältningsstörningar och sjukdomar som divertikulit, tjocktarmscancer och inflammatorisk tarmsjukdom. Detta beror på att prebiotiska fibrer hjälper till att förbättra immunfunktionen och upprätthåller bättre hälsa i tjock- och tarmkanalen, samtidigt som de rensar bort skadligt avfall från matsmältningsorganen.

5. Minskar kolesterol

De kostfibrer som finns i dinkelmjölet hjälper inte bara till med matsmältningen, utan hjälper också kroppen att sänka kolesterolnivåerna på ett naturligt sätt. Fibrerna riktar sig mot LDL-kolesterol (dåligt kolesterol) och eliminerar det från kroppen för att reglera balansen av fettsyror.

I en studie från 1999 som publicerades i American Journal of Preventive Medicine utvärderades de kolesterolsänkande effekterna av kostfiber i blodet. Efter en 51 veckors behandlingsperiod, där deltagarna fick ett fibertillskott dagligen, fanns det tydliga, positiva resultat.

Fibertillskottet gav betydande och varaktiga minskningar av LDL-kolesterol, utan att HDL-kolesterolet minskade eller triglyceriderna ökade. På grund av speltmjölets höga halt av kostfibrer har det förmågan att bidra till att sänka kolesterolnivåerna.

6. Minskar högt blodtryck

Eftersom spelt bidrar till en fiberrik kost minskar den i huvudsak risken för högt blodtryck och andra riskfaktorer för hjärtsjukdomar och metaboliskt syndrom.

En studie från 2005 som publicerades i Archives of Internal Medicine visar att ett ökat intag av fibrer i västerländska befolkningar, där intaget ligger långt under de rekommenderade nivåerna, kan bidra till att förebygga högt blodtryck.

Förhöjt blodtryck är när trycket på artärerna och blodkärlen blir för högt och artärväggen förvrängs, vilket orsakar extra stress på hjärtat.

Denna stress kan leda till allvarliga hälsoproblem som hjärtattack och stroke. Det är viktigt att lägga till naturliga medel mot högt blodtryck, som att äta dinkelmjöl och andra fiberrika livsmedel, i din kost och livsstil.

7. Sänker blodsockret

Speltmjöl hjälper till att reglera mängden glukos och insulin som frigörs i kroppen. Detta beror också på dess höga fiberinnehåll.

Studier visar att en fiberrik kost kan bidra till att förebygga typ 2-diabetes, sänka insulin- och blodsockernivåerna och förbättra kolesterol- och triglyceridnivåerna (fetter i blodet) hos personer med diabetes.

I en talande klinisk studie jämfördes personer med typ 2-diabetes, som åt 50 gram fibrer dagligen, med personer som fick de rekommenderade 24 gramna fibrer dagligen. Efter sex veckor hade personerna på den fiberrikare kosten bättre kontroll över blodglukos, insulin och blodfetter.

8. Hög källa till mangan

En kopp kokt dinkelmjöl innehåller över 100 procent av det dagliga rekommenderade värdet av mangan! Mangan är ett viktigt spårmineral som behövs för många vitala funktioner, inklusive näringsupptag, produktion av matsmältningsenzymer, benutveckling och immunförsvar.

En av de viktigaste fördelarna med mangan är dess förmåga att minska benförlusten. När det kombineras med andra mineraler, inklusive kalcium, zink och koppar, minimerar det benförlusten, särskilt hos äldre kvinnor som är mer mottagliga för benbrott och svaga ben.

9. Hög källa till Niacin

Niacin ingår i B-vitaminkomplexet och är ett vattenlösligt vitamin som är viktigt för att upprätthålla ett hälsosamt kardiovaskulärt system och en sund ämnesomsättning – särskilt för att balansera kolesterolnivåerna i blodet.

Niacin hjälper till med hjärnans funktion, hälsosam hudbildning och förebyggande eller behandling av diabetes.

Det finns bevis för att niacin kan bidra till att minska risken för att utveckla neurodegenerativa sjukdomar, inklusive Alzheimers sjukdom, minnesförlust, ögonsjukdomar som grå starr, akne och hudförändringar, artros, cirkulationsproblem, migrän, yrsel och inlärningsstörningar som ADHD.

Risker och biverkningar

Spelt innehåller gluten, vilket kan vara ett problem för personer med celiaki. Celiaki är en allvarlig matsmältningssjukdom som ökar i världen.

Detta tillstånd kallas även celiakisk sprue, nontropisk sprue och glutenkänslig enteropati och utlöses eller aktiveras ibland av förlossning, graviditet, svår känslomässig stress, kirurgi eller en virusinfektion.

Enligt en studie från 1995 i Tyskland, där man undersökte speltmjölets giftighet för celiakipatienter, visade resultaten att spelt är ett celiakitoxiskt spannmål och bör undvikas.

Om du är glutenkänslig vill du också undvika eller begränsa gluten, t.ex. dinkelmjöl. Glutenintolerans är 30 gånger vanligare än celiaki. Faktum är att en av sju personer är känsliga för gluten men testar negativt för celiaki. De lider av många av samma symptom och kallas icke-celiakiska glutenkänsliga (NCGS).

Om du är glutenkänslig kan du efter att ha ätit gluten få diarré, uppblåsthet, buksmärtor, irritabilitet, hudutslag, muskelkramper, ledvärk, magbesvär, svaghet och trötthet.

Speltmjöl kan också förvärra symptomen på irritabel tarm hos vissa personer. Detta beror på att det anses vara en FODMAP, eller en bearbetad kortkedjig kolhydrat som kan utlösa matsmältningsbesvär hos känsliga personer.

Slutligen innehåller dinkelmjöl antinutrienter som kan störa upptagningen av näringsämnen. Fytinsyra, lektiner och gluten finns alla i dinkelmjöl. Om man väljer grodda och fermenterade sädesslag kan man minska innehållet av antinutrienter och förbättra upptaget av näringsämnen.

Leave a Comment

Scroll to Top