Svart ris näring

7 främsta hälsofördelar med Svart ris

“Förbjudet ris” är ett annat namn för svart ris, som är ett mellankornigt, icke-klibbigt arvegodsris. Det har en mörk purpursvart färg och en nötaktig, lätt söt smak. Är svart ris verkligen ris? Hur konstigt det än kan se ut om du aldrig har sett det förut, är det verkligen en typ av ris.

Förbjudet ris omfattar en rad olika risarter som alla tillhör arten Oryza sativa, varav några är klisterris. Thailändskt svart ris till exempel – även kallat svart klibbigt ris eller svart klisterris – har en klibbig konsistens och används ofta i efterrätter i det thailändska köket.

Kladdiga ris innehåller mer amylopektin, vilket gör dem mycket klibbiga när de tillagas. Svart Japonica-ris är en blandning av asiatiskt svart kortkornigt ris och medelkornigt mahognyfärgat ris som odlas tillsammans på samma fält.

Är svart ris en supermat? Det anses ofta vara en supermat på grund av dess höga näringsinnehåll, förutom det faktum att det har ett naturligt högt innehåll av antocyaniner, som är de antioxidativa pigment som ger riset dess unika färg. I traditionell kinesisk medicin anses det till och med vara ett blodstärkande medel.

Kan man äta svart ris på keto? Tyvärr är ris av alla slag vanligtvis ett “nej” på ketogen kost. Den goda nyheten? Svart förbjudet ris är ett alternativ för dem som följer en glutenfri diet.

Svart ris näring

Svarta risets kalorier är inte särskilt höga. En portion svart ris eller förbjudet ris innehåller endast cirka 160 kalorier, men har en mycket hög halt av flavonoida fytonäringsämnen. Det är också en bra källa till viktiga fibrer, ett betydande mineralinnehåll och till och med en bra källa till växtbaserat protein. Dessutom har bara det yttre skalet av kornet en av de högsta halterna av antocyaninantioxidanter av alla livsmedel.

Hur hälsosamt är svart ris? En portion ångat ekologiskt svart ris på 1/4 kopp innehåller ungefär :

  • 156 kalorier
  • 32 gram kolhydrater
  • 4 gram protein
  • 1,5 gram fett
  • 2,3 gram fibrer
  • 0,7 milligram järn (4 procent DV)

7 främsta hälsofördelar med Svart ris

1. Full av antioxidanter

Är svart ris ett bra kolhydrat? Det är definitivt en mer näringsriktig kolhydratkälla. Klieskalet på svart ris, som är det yttersta lagret av riskornet, innehåller en av de högsta halterna av antioxidanten antocyanin som finns i något känt livsmedel.

Svart ris har en djupt svart lila färg, vilket är en indikation på dess höga antioxidativa egenskaper, på samma sätt som djupt färgade antioxidativa bär som blåbär, hallon och tranbär. Källor visar att antocyanininnehållet i svart ris är högre än i alla andra sädesslag, inklusive brunt ris, rött ris, röd quinoa eller andra färgade fullkornssorter. Det innehåller till och med mer antocyaniner än blåbär.

Anthocyanin har förmågan att hjälpa till att förebygga en mängd vanliga men allvarliga sjukdomar, enligt många studier som har undersökt fördelarna med denna antioxidant.

Vetenskaplig forskning visar att antocyaninantioxidanter bidrar till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, skydda mot cancer som kan orsakas av skador orsakade av fria radikaler, förbättra hjärnans funktion, minska inflammation och mycket mer.

Dessutom innehåller den också den viktiga antioxidanten E-vitamin, som är användbar för att upprätthålla ögonen, huden och immunförsvaret, förutom andra viktiga funktioner.

7 främsta hälsofördelar med Svart ris

2. Skyddar hjärthälsan

Forskningsstudier har visat att svart ris minskar den farliga bildningen av aterosklerotiska plack i artärerna. Detta är mycket viktigt för att hålla artärerna rena och förebygga hjärtinfarkt och stroke.

Epidemiologiska studier visar också att antocyaniner som konsumeras i kosten har en förebyggande effekt på utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar. Antocyaninerna i svart ris kan bidra till att upprätthålla hälsosamma kolesterolnivåer genom att minska det totala kolesterolet och det “dåliga” LDL-kolesterolet.

3. Kan hjälpa till att avgifta kroppen

Studier har visat att konsumtion av svart ris kan hjälpa till att avgifta kroppen och rensa levern från skadliga giftiga ansamlingar tack vare risets höga innehåll av antioxidanter. I en nyligen genomförd djurstudie utvärderades antioxidantstatusen i blodet, levern och en av de viktigaste artärerna, aorta, hos kaniner som antingen fick raffinerat vitt ris eller svart ris.

Resultaten visade att de kaniner som fick svart ris upplevde mindre oxidativ stress (även kallad skada orsakad av fria radikaler), innehöll mer antioxidanter i blodet, fick en avgiftning i levern och hade mindre plackbildning i artärerna.

De fytonäringsämnen som finns i svart ris hjälper kroppen att minska inflammation och rensar kroppen från skadliga ämnen som kan bidra till en rad olika tillstånd.

4. Förbättrar matsmältningen och den metabola hälsan

Svart ris innehåller en imponerande mängd fibrer per portion. Fibrerna i svart ris hjälper till att förebygga förstoppning, uppblåsthet och andra oönskade matsmältningssymptom. Fiber binder till avfall och gifter i matsmältningskanalen, hjälper till att dra ut dem och bidrar till en regelbunden tarmfunktion. Svart ris kan också hjälpa till att förebygga eller förbättra fall av diarré, eftersom fibrerna ger mer volym åt avföringen.

De kostfibrer som finns i svart ris kan också bidra till att du känner dig mätt efter att ha ätit och att du är nöjd under en längre tid mellan måltiderna, vilket kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Klinisk forskning som publicerades 2014 visar hur en kost med mycket kostfiber från fullkornsrisvarianter har positiva effekter på metaboliska parametrar, inklusive insulinresistens, som påverkar vikten.

5. Naturligt glutenfri spannmål

Liksom andra risvarianter är svart ris naturligt glutenfritt spannmål. Många människor i dag är känsliga för gluten, vare sig de är medvetna om det eller inte, men har ändå negativa testresultat för celiaki.

Efter att ha ätit något som innehåller gluten drabbas personer med glutenkänslighet av många av samma symptom som personer med celiaki (en bekräftad allergi mot gluten), inklusive uppblåsthet, förstoppning, diarré, näringsbrist och en ökad risk för att utveckla läckande tarmsyndrom.

Att äta förbjudet ris i stället för raffinerat spannmål och bearbetade mjölprodukter, men också alla livsmedel som innehåller vete, korn och råg, kan hjälpa till att eliminera matsmältningsproblem som för många människor är förknippade med gluten.

6. Hjälper till att sakta ner absorptionen av socker i blodet

Studier har visat att när det gäller risken att utveckla diabetes och till och med fetma är det mycket mer fördelaktigt och förebyggande att äta fullkorn än att äta raffinerade kolhydrater.

Jämfört med att äta bearbetade kolhydrater som saknar fibrer, antioxidanter och andra näringsämnen som bidrar till att bromsa upptaget av socker i blodet är svart ris ett mycket hälsosammare alternativ. Svart ris innehåller hela kliet i kornet där fibrerna lagras, och fibrerna kan hjälpa glukos (socker) från kornet att absorberas av kroppen under en längre tid.

När forskarna undersökte konsumtionen av vitt och brunt ris i förhållande till risken för typ 2-diabetes fann de att det var mer sannolikt att vitt ris bidrog till insulinresistens och diabetesrisk.

Om du ersätter vitt ris, vitt bröd, pasta och sötade spannmål med fullkorn, inklusive brunt eller svart ris, kan du minska risken för typ 2-diabetes och andra komplikationer, och dessutom hålla din vikt i schack och din energinivå i balans.

7. Bättre på att förebygga fetma än raffinerat spannmål

Det är mycket viktigt för personer med prediabetes, diabetes eller andra former av metaboliskt syndrom och insulinresistens att konsumera 100 procent fullkorn, i motsats till bearbetade “vita” typer som saknar fibrer.

Samma sak kan sägas om de som kämpar med att gå ner i vikt, eftersom fibrerna och näringsämnena i fullkornsriset hjälper till att stänga av hungersignaler och förhindra överätning. Forskning visar att fullkornsrisvarianter kan bidra till att förebygga insulinresistens som är relaterad till en ökad risk för fetma.

Risker och biverkningar

Även om svart ris innehåller nyttiga näringsämnen är spannmål oftast mest nyttiga när de äts med måtta som en del av en i övrigt hälsosam och väl avrundad kost.

Det finns många fördelar med svart ris och biverkningarna är minimala så länge du inte äter för mycket. Även om svart ris innehåller mer fibrer och antioxidanter än raffinerat spannmål eller kolhydratkost har alla spannmål fortfarande förmågan att påverka blodsockernivåerna, så det är alltid en bra idé att hålla ett öga på portionsstorlekarna av alla spannmål.

Det är också bra att äta ris tillsammans med en källa till hälsosamt fett och lite protein. Detta fördröjer ytterligare den tid det tar för kolhydraternas sockerarter att påverka blodsockernivåerna.

Forskare har upptäckt att en del ris innehåller tungmetallen arsenik.Du kan utföra enkla matlagningsknep för att undvika arsenikförgiftning på låg nivå från ris. Genom att koka ris mer som pasta – i sex till tio delar vatten per en del ris – minskas arseniknivåerna drastiskt. Brittiska forskare har också funnit att om man kokar ris i en kaffekanna minskar arsenikhalten med upp till 85 procent.

Leave a Comment

Scroll to Top