Mandelmjöl: Ett glutenfritt alternativ

5 hälsofördelar med mandelmjöl

Som vi vet är mandelns näringsinnehåll mycket imponerande. Det fantastiska med mandelmjöl är att det helt enkelt är malda mandlar, så det ger dig alla de ursprungliga hälsofördelarna med mandel. En kopp av detta mjöl innehåller cirka 90 mandlar och ger mer än 100 procent av det dagliga behovet av E-vitamin. Det är super mångsidigt och kan användas i alla typer av bakverk. Det innehåller en potent stöt av näring, till skillnad från ett typiskt glutenrikt, överdrivet bearbetat mjöl som inte gör något bra för din hälsa.

Vetenskapen har visat att mandel är ett naturligt kraftpaket när det gäller hjärthälsa, blodsockerreglering och till och med vissa typer av cancer. Studier har också visat att mandeln som ingår i dess namngivna mjöl är till och med bättre än komplexa kolhydrater när det gäller att gå ner i vikt och behålla en smalare midja. (1) Låt oss kolla in detta fantastiska mjöl fungerar som ett hälsosammare mjölalternativ.

5 hälsofördelar med mandelmjöl

1. Ökar hjärthälsan

Mer än 65 procent av fettet i mandelmjölet är enkelomättat, vilket är utmärkt för att bibehålla hälsosamma kolesterolnivåer och en god allmän hjärthälsa. Dessutom finner forskare att mandelkonsumtion kan minska risken för kranskärlssjukdom genom att hålla blodkärlen friska.

Studenterna åt 50 gram mandel dagligen under en månad och resultaten var mycket positiva för deras hjärthälsa. Oavsett om du äter hela mandlar, mandelmjöl eller mandelmjöl, visar denna forskning från Storbritannien att om du äter mandlar ökar nivån av antioxidanter i blodet avsevärt, förbättrar blodflödet och sänker blodtrycket. Alla dessa hälsomarkörer är viktiga för ett välfungerande hjärta och kan minska sannolikheten för hjärtsjukdomar. (2)

2. Hjälper till att motverka cancerbildning

Forskare vid University of California genomförde en studie för att utvärdera effekten av mandlar och mandelmjöl på koloncancerceller. De fann att hela mandlar och mandelfraktioner minskar avvikande kryptfoci i en djurmodell av tjocktarmscancer. Aberrant crypt foci är kluster av onormala rörliknande körtlar i slemhinnan i tjock- och ändtarmen och är några av de tidigaste förändringar i tjocktarmen som kan leda till tjocktarmscancer.

Enligt författarna till studien tyder resultaten på att mandelkonsumtion kan minska risken för tjocktarmscancer och att mandelns höga innehåll av nyttiga fetter är relaterat till dess förmåga att motverka cancer. (3) Den här forskningen visar varför mandlar är bland de bästa cancerbekämpande livsmedlen som finns.

3. Hjälper till att hantera blodsockret för diabetiker

En studie från 2006 som publicerades i Journal of Nutrition visade att mandlar för friska personer minskar postprandial glykemi (blodsockernivåer efter måltid), insulinhalten i blodet och oxidativa skador. Forskarna gav försökspersonerna kontrollerade måltider baserade antingen på mandel, potatis, ris eller bröd. De fann att deltagarnas blodsocker och insulin minskade efter att ha ätit mandelmåltiden. Antioxidantnivåerna i blodet ökade också efter mandelmåltiden. (4)

Generellt sett är mandel ett smart val som en del av en lågglykemisk diet för diabetiker, vilket kan bidra till att minska förekomsten av diabetes och risken för kranskärlssjukdom.

4. Främjar hälsosamma midjor

I en randomiserad 24-veckorsstudie som publicerades i International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders utvärderades effekterna av mandel jämfört med komplexa kolhydrater på 65 vuxna som var antingen överviktiga eller feta. Hälften av studiedeltagarna konsumerade en lågkaloridiet plus tre uns mandel per dag. Den andra halvan av gruppen åt en kalorifattig kost plus ett val av komplexa kolhydrater varje dag. Båda grupperna konsumerade exakt samma mängd kalorier och protein.

När studien avslutades visade mandelätarna en 62 procent större viktnedgång, en 50 procent större minskning av midjeomkretsen och en 56 procent större minskning av fettmassan jämfört med den kolhydratkonsumerande gruppen. Forskarna drog också slutsatsen att deras resultat tyder på att en kalorifattig kost med mandel förbättrar hälsoproblem (som fetma) som är förknippade med metaboliskt syndrom. (5)

5 hälsofördelar med mandelmjöl

5. Förbättrar energinivåerna

Kombinationen av hälsosamma fetter, makronäringsämnen och mikronäringsämnen gör mandelmjölet till en utmärkt energibooster. Mandelmjölet innehåller särskilt energibärare som riboflavin, mangan och koppar. Riboflavinet (vitamin B2) i mandel spelar en viktig roll i energiproduktionen, skapandet av röda blodkroppar, cellfunktionen, tillväxt och utveckling. (6)

Den innehåller också spårmineralerna mangan och koppar. Dessa två mineraler är viktiga medfaktorer för ett enzym som kallas superoxiddismutas. Detta viktiga enzym inaktiverar fria radikaler i mitokondrierna (kraftgeneratorer i våra celler), vilket garanterar att vår energi fortsätter att flöda. (7) När du använder mandelmjöl som en del av ett generellt hälsosamt recept smakar det inte bara gott, utan kan ge en stadig källa till bränsle som inte heller får ditt blodsocker att stiga.

Näringsinnehåll och ursprung

En mandel är fröet från frukten som växer på mandelträd, ett lövträd som har doftande vita till ljusrosa blommor. Mandelfruktens frö är det som vi kallar mandelnöt, men botaniskt sett är det faktiskt en stenfrukt.

Termerna mandelmjöl och mandelmjöl används ofta omväxlande. Nötmjölet är dock vanligtvis mycket finare malet och har en jämnare konsistens jämfört med mandelmjöl.

Vad är mandelmjöl? Mandelmjöl är i stort sett en grövre version av mandelmjöl som nästan alltid tillverkas av mandlar med skalet intakt, vilket resulterar i fläckar av mandelskalen i mjölet. Produkter som är märkta med mandelmjöl är tillverkade av blancherade mandlar, vilket innebär att skalet har avlägsnats.

En kvarts kopp (28 gram) av ett typiskt mandelmjöl innehåller ungefär: (9, 10)

  • 160 kalorier
  • 6 gram kolhydrater
  • 6 gram protein
  • 14 gram fett
  • 3 gram fibrer
  • 13,6 milligram E-vitamin (45,3 procent DV)
  • 65,2 milligram magnesium (16,3 procent DV)
  • 1,1 milligram järn (6 procent DV)
  • 57,4 milligram kalcium (6 procent DV)
  • 160,4 milligram kalium (4,6 procent DV)

Mandelmjöl innehåller också betydande mängder mangan, riboflavin, fosfor och koppar.

Biverkningar

Om din kropp inte är van vid att bearbeta stora mängder fibrer kan mandelmjöl leda till en upprörd och/eller uppblåst mage. Om du följer en låg-FODMAP-diet innehåller mandelmjöl en måttlig mängd FODMAPs så det rekommenderas att begränsa portionsstorlekarna.

Om du är allergisk mot mandel bör du undvika mandelmjöl och mandelmjöl och alla produkter som innehåller dessa. En mandelallergi är vanligtvis en del av en allmän trädnötsallergi, som inkluderar cashewnötter, valnötter, paranötter och andra.

Leave a Comment

Scroll to Top