Jod: 8 fördelar med jod för hälsan

fördelar med jod
Glimja.com Vitaminer.nu Greatlife.se Lifebutiken.se Jod: 8 fördelar med jod för hälsan

Jod är en spårmineral och en essentiell komponent sköldkörtelhormonerna trijodtyronin (T3) och tyroxin .

Dessa hormoner reglerar de metaboliska aktiviteterna hos de flesta celler och spelar en avgörande roll i tillväxt och utveckling av de flesta organ, särskilt hjärnan.

Otillräckligt intag av jodrika livsmedel leder till otillräcklig produktion av dessa hormoner, vilket påverkar muskler, hjärta, lever, njure och utvecklingen av hjärnan på ett negativt sätt.

Termen jodbristsjukdomar har myntats för att representera den olika arrayen av sjukdomar som uppstår på grund av jodbrist i en population. (4) Dessa sjukdomar är alla förebyggbara om lämplig dos av jod administreras.

Vanliga sjukdomar som uppstår på grund av jodbrist är hypotyreos, höga kolesterolnivåer, endemic struma, kretinism, minskad fertilitetsnivå, ökad spädbarnsdödlighet, fibrocystisk bröstsjukdom, åderförkalkning och bröstcancer. (5)

Symtom på jodbrist

Kliniska tecken och symtom på jodbrist inkluderar: (6)
• Depression
• Svårigheter att gå ner i vikt
• Torr hud
• Huvudvärk
• Lethargi eller trötthet
• Problem med minnet
• Menstruationsproblem
• Hyperlipidemi
• Återkommande infektioner
• Känslighet för kyla
• Kalla händer och fötter
• Hjärndimma
• Tunt hår
• Förstoppning
• Kortness of breath
• Nedsatt njurfunktion
• Muskelsvaghet och stelhet i leder

6 möjliga riskfaktorer kopplade till jodbrist

När intaget av jod blir allvarligt lågt, kompenserar sköldkörteln för de minskade nivåerna genom att utveckla en svullen sköldkörtel med knölar, känd som struma, för att absorbera så mycket tillgänglig jod som möjligt

FDA har för närvarande fastställt det rekommenderade dagliga intaget (RDI) för jod till 150 mikrogram, vilket är tillräckligt effektivt för att eliminera strumor som är vanligt förekommande i jodbristområden. Följande är potentiella riskfaktorer som kan leda till jodbrist. (7)

Lågt jodintag i kosten
Jordar från bergsområden – såsom Alperna, Anderna och Himalaya – och områden med frekventa översvämningar är troligtvis bristfälliga i jod. Mat som odlas i jodbristande jordar ger sällan tillräckligt med jod till boskapen och befolkningen som bor där.


Till skillnad från näringsämnen som kalcium, järn eller vitaminer förekommer jod inte naturligt i specifika livsmedel; istället finns det i marken och tas upp genom livsmedel som odlas på den marken. På 1920-talet var Schweiz det första landet som berikade bordssalt med jod för att kontrollera kretinism och endemisk struma. Under 1970- och 1980-talet visade kontrollerade studier att jodtillskott före och under graviditet inte bara förbättrade kognitiv funktion hos resten av befolkningen utan även eliminerade nya fall av kretinism.

fördelar med jod

Jod erhålls främst genom kosten men kan erhållas från jodtillskott. (8) I mat som främst återfinns i havslivet, absorberas jodet i kroppen genom konsumtion av sjögrönsaker och skaldjur. Andra källor till jod, såsom nötter, frön, bönor, kålrot, vitlök och lök, är goda källor, förutsatt att jorden innehåller tillräckliga mängder jod. (9)

Selenbrist
Jodbrist, tillsammans med selenbrist, leder sannolikt till sköldkörtelobalans. En av de allvarligare manifestationerna av sköldkörtelobalans är struma.

Hos många personer som diagnosticerats med jodbrist, visar studier att vissa även lider av selenbrist. Sköldkörteln behöver både selen och jod för att producera tillräckliga nivåer av sköldkörtelhormoner, men när det finns brist på en eller båda, så har kroppen låga nivåer av sköldkörtelhormoner. Därför är tillräckliga jodnivåer nödvändiga för en adekvat sköldkörtelfunktion.


Jod är känt för att spela en vital roll för sköldkörtelhälsan medan selen är kritiskt för att återvinna jodet. När selenhalten är låg, måste sköldkörteln arbeta hårdare för att producera sköldkörtelhormoner, och kroppen får svårt att omvandla dessa hormoner till former som används av cellerna. Det är viktigt att behandla båda bristerna för att återupprätta normal sköldkörtelhälsa.

Graviditet
Enligt tidskriften Pediatrics lider cirka en tredjedel av gravida kvinnor i USA av jodbrist. För närvarande tar endast cirka 15 procent av ammande och gravida kvinnor jodtillskott. (11)


Tillskott av jod är vanligtvis i form av natriumjodid eller kaliumjodid. Svår jodbrist är förknippad med hämmad mental och fysisk tillväxt, och även marginell jodbrist kan påverka hjärnfunktionen hos spädbarn. Tillskott bör inkludera minst 150 mikrogram jodid och använda jodiserat bordssalt. Kombinerat intag från tillskott och mat bör vara mellan 290 och 1 100 mikrogram per dag. Kaliumjodid är den föredragna formen. (12)

Tobaksrök
Tobaksrök innehåller en förening som kallas tiocyanat. Hämmningen av tiocyanat på upptaget av jodid sker genom konkurrensinhibering av jodidtransportmekanismen och kan vara ansvarig för minskade nivåer. Andra ämnen i tobaksrök som kan försämra sköldkörtelfunktionen är hydroxypyridinmetaboliter, nikotin och benzapyrener. Tobaksrök har inte bara en effekt på sköldkörtelfunktionen, utan kan också blockera sköldkörtelhormonernas verkan.


Fluoriderat och Klorerat Vatten
Kranvatten innehåller fluorid och klor som hämmar absorptionen av jod. I en studie där forskare använde Wechsler Intelligence Test för att fastställa IQ hos totalt 329 åtta- till 14-åriga barn som bodde i nio högfluorid- och lågjodinbyar och i sju byar som bara hade låga nivåer av jod. Som upptäckts var IQ hos barn från högfluorid- och lågjodinbyarna lägre än de från byar med bara låg jodinnehåll. (14)

Goitrogna Livsmedel
Att äta råa grönsaker från Brassica-familjen (blomkål, broccoli, grönkål, kål, soja, brysselkål) kan påverka sköldkörtelfunktionen eftersom de innehåller goitrogener, molekyler som hämmar peroxidas. Ångkokning av dessa kålgrönsaker till fullständigt tillagning innan konsumtion bryter ner goitrogenerna. Människor med jodbrist löper risk när de konsumerar dessa livsmedel. (15)

Livsmedelskällor med hög Jod

Baserat på mikrogram per servering och dagligt värde (DV) av jod, inkluderar de främsta livsmedelskällorna för jod:

Tång – Hel eller 1 ark: 16 till 2,984 mikrogram (11 procent till 1,989 procent)
Ugnsbakad Torsk – 3 ounce: 99 mikrogram (66 procent)
Tranbär – 1 ounce: 90 mikrogram (60 procent)
Vanlig Lågfet Yoghurt – 1 kopp: 75 mikrogram (50 procent)
Bakad Potatis – 1 medium: 60 mikrogram (40 procent)
Rå Mjölk – 1 kopp: 56 mikrogram (37 procent)
Räkor – 3 ounce: 35 mikrogram (23 procent)
Vita Bönor – ½ kopp: 32 mikrogram (21 procent)
Ägg – 1 stort ägg: 24 mikrogram (16 procent)
Torkade Plommon – 5 plommon: 13 mikrogram (9 procent)
Iodins tillskott och jodsalter
Program för saltjodisering, även kända som universell saltjodisering, har införts i över 70 länder, inklusive USA och Kanada, och 70 procent av hushållen över hela världen använder jodiserat salt. Syftet med att jodisera bordsalt i USA på 1920-talet var att förebygga jodbrist. Kaliumjodid och kopparjodid har godkänts av den amerikanska livsmedels- och läkemedelsadministrationen (FDA) för saltjodisering, medan WHO rekommenderar kaliumjodat på grund av dess större stabilitet.

8 fördelar med jod

Kontrollerar ämnesomsättningen
Jod påverkar sköldkörtelns funktion genom att hjälpa till med produktionen av hormoner som direkt är ansvariga för att kontrollera kroppens basalmetabolism.

Metabolismen säkerställer effektiviteten i kroppens organsystem och biokemiska processer, inklusive sömncykel, absorption av mat och omvandling av mat till energi som vi kan använda.
Hormoner som tyroxin och trijodtyronin påverkar blodtryck, hjärtrytm, kroppstemperatur och vikt. Basalmetabolismen upprätthålls av kroppen med hjälp av dessa hormoner, som också spelar en roll i proteinsyntesen. (20)

Upprätthåller optimala energinivåer
Jod spelar en avgörande roll för att upprätthålla kroppens optimala energinivåer genom att använda kalorier, utan att tillåta dem att deponeras som överflödig fett.

Hjälper till att förebygga vissa typer av cancer
Jod spelar en roll för att öka immuniteten och inducera apoptos, självförstörelsen av farliga, cancerogena celler. Medan jod hjälper till att förstöra muterade celler, förstör det inte friska celler i processen.

Bevis visar förmågan hos jodrik sjögräs att hämma tillväxten av brösttumörutveckling. (21) Detta stöds av den låga frekvensen av bröstcancer i delar av världen, särskilt i Japan, där kvinnor konsumerar en diet rik på jod. Om du märker förändringar i bröstvävnaden kan det vara en indikation på jodbrist.


Brom spelar också en roll här, eftersom forskning visar att brom är en misstänkt carcinogen som “kan förvärra jodbrist eftersom brom konkurrerar om jodupptag av sköldkörteln och andra vävnader (dvs bröst).” (22)

Tar bort giftiga kemikalier
Jod kan ta bort tungmetalltoxiner som bly, kvicksilver och andra biologiska gifter. Ansamlade bevis tyder på att det finns många extratyroidala fördelar med jod, inklusive antioxidantfunktioner, bibehållande av integriteten hos mjölkglandet samt antibakteriella egenskaper, särskilt mot H. pylori, som är en bakterieinfektion i magen och förknippad med magscancer. (23)

Ökar immuniteten
Jod påverkar inte bara sköldkörteln; det gör många andra saker, inklusive en viktig roll som immunbooster. Jod är en scavenger av fria hydroxylradikaler och stimulerar och ökar aktiviteten av antioxidanter i hela kroppen för att ge en stark försvarsmekanism mot olika sjukdomar, inklusive cancer och kardiovaskulär sjukdom.

Nyligen har studier visat att jod direkt skyddar hjärncellerna hos råttor från de skadliga effekterna av fria radikaler genom att binda till fettsyror i cellmembranet och därmed lämna mindre utrymme för fria radikaler att ha en negativ inverkan på organismen. (24)

Ger hälsosam och glansig hud
Torrt, irriterad och grov hud som blir fjällig och inflammerad är ett vanligt tecken på jodbrist. Jod hjälper till med bildandet av glansig och hälsosam hud, hår och tänder och är en viktig spårelement, då brist på jod resulterar i håravfall.
En klinisk studie utförd i Mexiko ville bestämma spårelementen i hälsosamt hår hos undernärda barn. Jodnivåerna var tio gånger högre än vad som har rapporterats av andra författare. (25)

Kelp Thallus 18290 01 Jod: 8 fördelar med jod för hälsan
1Vi gillar
Nature´s Answer Kelp Thallus (jod)
169 kr

Kelp Thallus (Ascophyllum nodosum) är en storbladig tång från växtfamiljen Laminariales som är en vanlig komponent i många asiatiska rätter. Kelp är en naturlig källa till jod och ger därför ett naturligt kosttillskott.

detoxadine 1 800x800 1 Jod: 8 fördelar med jod för hälsan
2
GLOBAL HEALING JOD – DETOXADINE NASCENT IODINE
439 kr

Nascent Iodine / Atomiskt jod är ett kosttillskott med flytande jod.

jod Jod: 8 fördelar med jod för hälsan
3
Dr. Mercola Jod
189 kr

Dr. Mercolas jodtillskott kapslas i lipcaps, som är en patenterad enkapsuleringsmetod som gör att råvaran låses in i kapseln och håller sig helt stabil.

Förebygger förstorad sköldkörtel
Jodbrist är allmänt erkänd som den främsta orsaken till struma. Faktum är att en metaanalys från Kina visade att lägre koncentrationer av urinjod var associerade med en ökad risk för struma, och att jodbrist kan leda till en ökad risk för struma. (26)
Lägg till havssalt, skaldjur, rå mjölk och ägg i din diet för att undvika jodbrist, eftersom det ofta fungerar som ett förebyggande steg mot en förstorad sköldkörtel.


Hjälper till att förhindra nedsatt utveckling och tillväxt hos barn
Studier har visat att jodbrist under spädbarnsåldern och graviditet kan störa frisk hjärnutveckling och tillväxt.

Det är svårt att få en noggrann avläsning av jodnivåer, även om läkare vanligtvis testar kvinnor för jodbrist under graviditeten. Hälso- och sjukvårdspersonal uppmuntrar kvinnor att öka sitt intag av jodtillskott och jodrika livsmedel för att förebygga dessa brister.

Potentiella biverkningar

En överdos av jod på mer än 2 000 milligram kan vara farligt, särskilt hos personer som har diagnosticerats med tuberkulos eller njursjukdomar. Överskott av jod kan resultera i sköldkörtelpapillär cancer och hypertyreos istället för förebyggande. Gravida kvinnor och ammande mödrar bör vara försiktiga med att ta jod förutom i specifikt föreskrivna doser.
En hälsosam balans krävs, men olika människors kroppar kommer att reagera olika på doser. Personer som har Hashimotos sjukdom, tyroidit eller särskilda fall av hypotyreos bör tala med sin läkare för att diskutera hur mycket, om någon, jod som bör tas genom noggrant tillskott.

Leave a Comment

Scroll to Top