Eliminationsdiet för att avslöja matallergier

Eliminationsdiet

Huvudskälet till att göra en elimineringsdiet är att fastställa exakt vilka livsmedel som är skyldiga till matsmältningsproblem och andra hälsorelaterade problem när någon upplever ständiga symtom och inte kan ta reda på vad som orsakar dem. Symtom som kan få någon att göra en elimineringskost är bland annat ihållande diarré, uppblåsthet, förstoppning, eksem och akne.

Livsmedel att ta bort under elimineringsdiet

Åtta livsmedel står för majoriteten av alla matallergireaktioner: mjölk, ägg, jordnötter, nötter, vete/gluten, soja, fisk och skaldjur.

Eliminationsdieter varierar när det gäller exakt vilka livsmedel som är tillåtna och vilka som utesluts, men de flesta utesluter alla vanliga allergener, inklusive:

 • Gluten
 • Mejeri
 • Soja
 • Raffinerat/tillsatt socker
 • Jordnötter
 • Majs
 • Alkohol
 • Ägg, i vissa fall
 • Vanligtvis all förpackad, bearbetad eller snabbmat.
 • Vissa nattskuggor

De flesta elimineringsdieter pågår i ungefär tre till sex veckor. Man tror att antikroppar – de proteiner som ditt immunförsvar producerar när det reagerar negativt på livsmedel – tar ungefär tre veckor att försvinna. Detta är vanligtvis den minsta tid som behövs för att någon ska kunna behandla överkänslighet fullt ut och märka förbättringar av sina symtom.

Livsmedelsallergi är en överreaktion av immunsystemet mot ett specifikt livsmedelsprotein, men liknande effekter kan uppstå även om man inte testar positivt för en allergi. När ett livsmedelsprotein intas som inte tolereras väl kan det utlösa en rad reaktioner som kan ge symtom som utslag, nässelutslag, svullnad, andningssvårigheter och olika smärtor i matsmältningskanalen (GI-kanalen).

Att identifiera och ta bort allergier och känslighet är viktigt för den allmänna hälsan. När du kämpar med en pågående, oidentifierad överkänslighet skickar din kropp ständigt ut inflammatoriska reaktioner som kan orsaka skada på flera olika sätt.

Födoämnesöverkänslighet och allergier har ett samband med en ökad risk för att drabbas:

 • Kronisk trötthet
 • Artrit
 • Astma
 • Brist på näringsämnen
 • Humörstörningar, inklusive depression och ångest
 • Hudutbrott som eksem, nässelfeber och akne.
 • Autoimmuna sjukdomar
 • Ateroskleros (förhårdnad av artärerna, en föregångare till hjärtsjukdom)
 • Kognitiv försämring och neurodegenerativa sjukdomar, inklusive Parkinsons sjukdom och demens.
 • Inlärningssvårigheter, t.ex. ADHD
 • Svårigheter att sova eller sömnlöshet
 • Trötthet i binjuren
 • Muskel- och ledvärk, till exempel vid artrit
 • Viktökning och fetma
 • Huvudvärk av migrän
 • Problem med njurar och gallblåsor

Enligt en rapport från 2019, som publicerades i Alternative and Complementary Therapies, fick en 50-årig kvinna med flera symtom som följde elimineringsdieten i nio veckor en lindring av symtomen och ett förbättrat näringsintag när hon följde den. Forskarna menar att eliminering av dessa problematiska livsmedel lättade på belastningen på immunsystemet och gjorde det möjligt för kroppen att reparera och läka.

Fördelar med Eliminationsdiet

1. Upptäcker okända matallergier

Det är mycket vanligt att man har problem med matsmältningen även om man äter en hälsosam kost. Varför? Därför att det räcker med ett eller två oidentifierade livsmedelsallergener för att få stor inverkan.

Till exempel genomgick 52 patienter med eosinofil esofagit – en sjukdom i matstrupen som främst utlöses av matallergier – en eliminationsdiet som en del av en studie från 2014 som publicerades i Journal of Allergy and Clinical Immunology. Sjuttio procent av patienterna upplevde remission!

Under studien fick patienterna under en sexmånadersperiod avstå från fyra stora grupper av födoämnesallergener: mejeriprodukter, vete, ägg och baljväxter. Hos 65-85 procent av patienterna var det bara en eller två livsmedelsutlösare som orsakade störningen. Mjölk identifierades som ett huvudallergen hos 11 patienter (50 procent av patienterna totalt), ägg hos åtta patienter (36 procent), vete hos sju patienter (31 procent) och baljväxter hos fyra patienter (18 procent).

Patienterna hade ingen aning om att de var allergiska mot sådana livsmedel, så de reagerade inte på tidigare behandlingsmetoder förrän allergenerna identifierades. Det var först när specifika allergener avlägsnades på lång sikt som de slutligen upplevde förbättringar och lindring.

Att ta bort vissa allergiska livsmedel är det mest uppenbara och viktiga steget för naturlig behandling av matallergier.

Eliminationsdiet

2. Hjälper till att minska IBS-symptomen

När 20 patienter med irritabel tarm (IBS) genomgick eliminationsdiet som en del av en studie från 2006 vid University of Kansas Medical Center upplevde 100 procent av patienterna betydande förbättringar av matsmältningssymptomen.

Eliminationsdieter baserades på resultaten av tester som gjordes för att identifiera patienternas mat- och mögelpaneler. Efter sex månader med eliminationsdiet och probiotika utvärderades patienterna på nytt – och alla rapporterade förbättringar i tarmrörelser och kontroll över IBS-symptomen. Forskarna fann också att 100 procent av patienterna hade ökade nivåer av nyttiga bakterier som fanns i tarmfloran.

3. Användbar för behandling av Leaky Gut Syndrome

I många fall är det läckande tarmsyndromet den underliggande orsaken till allergiska reaktioner, autoimmuna sjukdomar och inflammation i hela kroppen. Läckande tarm uppstår när slemhinnan i matsmältningskanalen utvecklar små hål som tillåter specifika ämnen att passera genom till blodomloppet, vilket skadar ditt system.

Läckande tarmar är en viktig orsak till autoimmuna sjukdomar som Crohns sjukdom och ulcerös kolit. Utveckling av läckande tarmar kan också orsaka malabsorption av viktiga mineraler och näringsämnen – inklusive zink, järn och vitamin B12. Man tror att läckande tarmar ofta orsakas av glutenintolerans, men kan också bero på en rad andra livsmedelsallergier och -överkänsligheter.

4. Ger lindring för hudirritationer som eksem och akne.

Det finns starka bevis för att hudproblem som eksem och akne har samband med odiagnostiserade matallergier.

I en studie från Institute of Special Medicine i Rom fann man till exempel ett starkt samband mellan eksemsymtom hos vuxna och livsmedelsallergener. När 15 vuxna med eksem sattes på en eliminationsdiet upplevde 14 av dem betydande förbättringar av hudrelaterade symtom.

Nötter, tomater, mjölk, ägg och spannmål var de vanligaste allergenerna, och sex av 15 patienter testade positivt för allergier mot minst ett av dessa livsmedel. Ytterligare åtta patienter misstänktes ha minst en livsmedelsintolerans mot ett livsmedel, vilket resulterade i att 93 procent av försökspersonerna (14 av 15) förbättrades när alla livsmedel eliminerades.

5. Kan hjälpa till att förebygga eller behandla inlärningsstörningar som ADHD och autism.

Vanliga livsmedelsallergener, som gluten och pastöriserade mejeriprodukter, kan öka risken för ADHD och autism eftersom proteiner från dessa livsmedel kan orsaka tarmpermeabilitet. Detta inträffar när ämnen läcker genom tarmen och sedan återcirkulerar i blodomloppet och ibland verkar i hjärnan som en opioiddrog. När ämnena väl når blodomloppet kommer de i kontakt med ett stort antal immunceller som utlöser inflammation.

Ett högt intag av socker, förutom brist på zink, selen, järn och omega-3-fettsyror, förvärrar också ADHD-symptomen. När forskare från Developmental Brain-Behaviour Laboratory vid University of Southampton analyserade effekterna av tre olika dieter hos barn med ADHD var restriktiva eliminationsdieter fördelaktiga när det gällde att sänka symtomen.

Många andra studier, som den som gjordes 2012 av divisionen för neurologi vid Children’s Memorial Hospital i Chicago, visar att ADHD-symptomen är lägre hos barn när man minskar sockret i kosten, tar bort tillsatser och konserveringsmedel och ger dem tillskott av fettsyror, till exempel omega-3.

6. Bekämpar huvudvärk vid migrän

Eliminationsdiet är en effektiv och billig terapeutisk strategi för patienter som ofta lider av migrän.

När 21 patienter började med en eliminationsdiet – där man tog bort vanliga allergener som identifierades i ett IgG-antikroppstest – upplevde majoriteten av patienterna en betydande förbättring av symtomen jämfört med när de först började med dieten. Efter elimineringsdieten rapporterade patienterna betydande skillnader i antalet migränattacker de upplevde varje månad, hur länge attackerna varade och hur intensiv smärtan var.

Hur man gör en elimineringsdiet

Här är de steg du ska följa för att effektivt genomföra en eliminationsdiet:

 1. Sluta äta alla vanliga allergena/känsliga livsmedel från listan nedan i ungefär tre veckor. Att ta bort livsmedel är det viktigaste steget i en eliminationsdiet, eftersom du börjar ta reda på okända allergier eller känsligheter.
 2. Under denna tid bör du läsa noga på livsmedelsetiketter för att se till att du verkligen undviker även spår av dessa livsmedel. Du kanske vill föra en matdagbok under dessa tre veckor för att anteckna hur du mår. Detta kommer att vara praktiskt när du börjar återinföra livsmedlen senare.
 3. Efter tre veckor kan du återinföra en livsmedelsgrupp i taget. Ät det misstänkta livsmedlet dagligen om du kan under en till två veckor och registrera dina symtom. Lägg märke till eventuella förändringar i symtomen mellan elimineringsfasen och återinföringsfasen.
 4. Om symtomen återkommer efter att du börjat äta ett av de misstänkta livsmedlen kan du bekräfta att detta livsmedel är en utlösande faktor genom att utesluta det igen.  Målet är att se om symtomen försvinner igen när livsmedlet tas bort. Du kan se att processen är lite av trial and error, men det bör inte ta mer än fyra till sex veckor att hitta livsmedel som slutligen kan förbättra dina symtom för gott.

De största matföretagen som bör undvikas under en elimineringsdiet:

 • Gluten
 • Mejeri
 • Soja
 • Majs
 • Jordnötter
 • Citrusfrukter
 • Hydrerade oljor
 • Tillsatt socker
 • Ibland alkohol och koffein
 • Ibland grönsaker från familjen nattskatta.

Leave a Comment

Scroll to Top