Naturliga botemedel mot öroninflammation

öroninflammation

En öroninfektion (öroninfektion) i mellanörat, medicinskt känd som akut otit, kan orsakas av en bakterie eller ett virus. Oftast uppstår öroninfektioner i mellanörat, som är det luftfyllda utrymmet mellan trumhinnan och örats ovala fönster. Mellanörat ansvarar för att överföra ljud från ytterörat till innerörat.

Förutom en infektion i mellanörat är det också möjligt att få en infektion i det yttre örat, som t.ex. simmarörat, eller en infektion i innerörat. Labyrinthit är en allvarlig infektion i innerörat som påverkar hörseln och balansen. Personer med labyrintkit får ofta svindel och viss hörselnedsättning. (2)

Om en infektion i mellanörat är bakteriell är det troligen Streptococcus pneumoniae som orsakar infektionen. Ett virus kan också orsaka öroninfektioner. (3) En förkylning eller allergier kan orsaka en trängsel som blockerar det Eustachiska röret, som förbinder mellanörat med baksidan av halsen. Denna trängsel kan leda till en ansamling av vätska och tryck och ger en miljö för bakterier eller virus som har vandrat upp genom det Eustachiska röret in i mellanörat att frodas, vilket resulterar i en öroninfektion. (4)

Vilka är de vanligaste symtomen på öroninfektion? När du har en infektion i mellanörat pågår en hel del inflammation och vätskeansamling i örat. Detta leder till det vanligaste symtomet smärta som annars kallas öronvärk. Det kan också orsaka en tillfällig nedsättning av hörselförmågan. Smärtan eller öronvärken är vanligtvis värre när man ligger ner. Det är också möjligt att få feber. (5)

När det gäller riskfaktorer för öroninfektioner drabbas barn oftare av öroninfektioner än vuxna, särskilt barn mellan 6 månader och 2 år, på grund av storleken och formen på deras hörselgångar och deras underutvecklade immunförsvar. Spädbarn som matas med flaska, särskilt när de ligger ner, är mer benägna att drabbas av infektioner än bröstmatade spädbarn.

öroninflammation

7 naturliga botemedel mot öroninflammation

Vad gör man vid öroninfektion? Här är användbara naturliga botemedel mot öroninflammation för vuxna och barn.

1. Vitlöksolja

Det finns en bra anledning till att vitlöksolja troligen finns på hyllan i din lokala hälsobutik. Flera studier har visat på vitlökens starka antimikrobiella, antivirala och svampdödande egenskaper. Den har också visat sig ha en mycket positiv effekt på immunförsvaret. (9, 10) Som “naturens antibiotika” kan vitlöksolja hjälpa till att gå till roten av en öroninfektion och döda de felande patogenerna.

2. Probiotika

Probiotika finns ofta med på listor över komplementär och alternativ medicin som har visat sig vara effektiva vid öroninfektioner hos barn. (13) Att ha en öroninfektion innebär att du vill göra allt du kan för att stärka ditt immunförsvar. Ett av de bästa sätten att göra detta är med hjälp av probiotika, som finns som tillskott och som du också kan få genom din kost genom att äta saker som kimchi, kombucha, kokoskefir och andra probiotikarika fermenterade livsmedel.

Probiotika kan också hjälpa till att förebygga öroninfektioner. Enligt Mayo Clinic kan “vissa stammar av dessa “goda” bakterier, som förekommer naturligt i kroppen, hjälpa till att förebygga öroninfektioner hos spädbarn och barn”. (14)

3. Kiropraktisk vård

En av de många fördelarna med kiropraktiska justeringar är deras förmåga att hjälpa till att förbättra öroninfektioner. Ryggraden kan vara felställd i övre delen av nacken och det kan faktiskt påverka hur kroppen läker. Som ett resultat påverkas också de nervsignaler som kommer från hjärnan till det området, och det påverkar den övergripande läkningen.

I en pilotstudie som publicerades i Journal of Clinical Chiropractic Pediatrics undersöktes 332 barn i åldrarna 27 dagar till 5 år och effekterna av en serie på fyra till sex kiropraktiska justeringar. Vissa av barnen hade ett akut fall medan andra hade kroniska öroninfektioner. Sammantaget visade resultaten på ett starkt samband mellan kiropraktiska justeringar och lösningen av öroninfektioner hos barn. (15)

I en annan studie som publicerades i Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics undersöktes 46 barn som var 5 år eller yngre och effekterna av kiropraktisk behandling på öroninfektionssymptom. Den typiska behandlingsordningen var tre behandlingar per vecka i en vecka, sedan två behandlingar per vecka i en vecka, därefter en behandling per vecka. Denna studie var en begränsad kohort icke-randomiserad retrospektiv studie, men resultaten var intressanta: 93 procent av alla episoder förbättrades, varav 75 procent förbättrades på 10 dagar eller mindre och 43 procent med endast en eller två behandlingar. (16)

Vid en öroninfektion fastnar vätska i mellanörat, vilket skapar en miljö där virus och bakterier kan frodas. Tanken bakom kiropraktisk behandling av öroninfektioner är att ryggradsmanipulation, särskilt av de cervikala kotorna, kan hjälpa till att slappna av musklerna som omger de eustachiska rören så att de kan dräneras på rätt sätt. Kiropraktisk vård syftar också till att återställa nervsystemets naturliga funktion, vilket kan gynna hela kroppens hälsa.

4. Hitta grundorsaken (allergier)

En av de bakomliggande orsakerna till öroninfektioner kan vara matallergier. Enligt forskare är det mer sannolikt att barn med födoämnesallergier utvecklar öroninfektioner. Den studie som först publicerades 2004 visade faktiskt att nästan hälften av de barn som hade en infektion i mellanörat med vätskeansamling hade någon form av födoämnesallergi. (17)

Om ditt barn är allergiskt mot gluten, mejeriprodukter, nötter eller något annat livsmedel som det äter regelbundet kan det bidra till att det får öroninfektioner. Om du eller ditt barn lider av kroniska öroninflammationer är det en värdefull investering att få ett IgG-livsmedelskänslighetstest som kan visa eventuella matallergier, matkänsligheter eller matintoleranser. Generellt rekommenderar jag att man undviker konventionell komjölk. Du kan ersätta komjölksprodukter med getmjölk, getmjölksyoghurt och getost.

5. Mullvad,

Mullein (Verbascum thapsus) är en växt, och olja gjord av dess blommor är välkänd för att vara ett av de bästa naturliga medlen mot öronvärk. En tinktur som innehåller mullein, antingen ensam eller i kombination med andra örter, finns ofta på nätet och i hälsobutiker som ett naturligt botemedel mot öronvärk och öroninfektioner.

Forskning som publicerats i Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine visar hur en örondroppe som innehåller mullein var lika effektiv när det gällde smärtlindring som en bedövande droppe. (18) Mulleinolja används också för att naturligt behandla öroninfektioner (med mera) hos hundar också! (19)

6. Värme och vila

Underskatta inte vilans helande verkan. När din kropp (eller ditt barns kropp) försöker bekämpa en öroninfektion är det viktigt att vila och äta en hälsosam kost.

Värme på örat kan också hjälpa till att lindra smärtan. Du kan använda en varm tvättlapp, men se till att den inte är för varm och att du vrider ut den ordentligt. (20)

7. D-vitamin

D-vitamin är känt för sin förmåga att stärka immunförsvaret, och forskning har särskilt visat hur det kan hjälpa vid öroninfektioner. En fall-kontrollstudie som publicerades i den norska tidskriften Acta Paediatrica 2017 visade att risken för kronisk öroninflammation med utgjutning kan minskas genom att öka serumnivåerna av D-vitamin genom ökad solexponering, högre intag av D-vitamin i kosten samt D-vitamintillskott. (21)

 Försiktighetsåtgärder vid öroninfektion

Om du upplever yrsel, svindel eller hörselnedsättning och dessa symtom inte blir bättre efter några dagar, eller om symtomen förvärras, bör du söka akut sjukvård.

Kontakta din barnläkare omedelbart om: (27)

  • Ditt barn verkar mycket sjukt med symtom som stel nacke och hög feber (102 grader F).
  • Ditt barn får plötslig hörselnedsättning, yrsel eller svår smärta.
  • Du märker rodnad, svullnad eller smärta bakom eller runt ditt barns öra, särskilt om ditt barn inte rör musklerna på den sidan av ansiktet.

Det rekommenderas ofta att barn under 6 månader som har öroninfektion och/eller feber uppsöker sin barnläkare.

Leave a Comment

Scroll to Top