9 bästa tipsen för viktnedgång för kvinnor

De bästa tipsen för viktnedgång för kvinnor

Viktnedgång för kvinnor: Även om fetma kan ta hårt på din självkänsla och ditt självförtroende handlar det inte bara om hur du ser ut. Fetma bidrar till för tidigt åldrande och död genom att öka risken för att utveckla livshotande sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar och cancer.

Om du bara är överviktig kan du förkorta din livslängd. En stor studie som använde data från 20 olika studier visade att även om dödligheten bland icke-rökare utan befintlig hjärtsjukdom eller cancer var lägst för dem med ett BMI på 22,5 till 24,9, så ökade risken för dödsfall med 31 procent för varje ökning av BMI med fem enheter – upp till ett BMI på 49,9, det högsta BMI som ingick i studien.

Det kan vara ett känsligt ämne, men om du har gått upp i vikt är det dags att vidta åtgärder för att ändra på det och ta reda på vilka de bästa tipsen för viktnedgång för kvinnor är (t.ex. att gå ner i vikt efter 40 år). Att nå en hälsosam vikt är trots allt viktigt för att skydda din hälsa, både idag och när du åldras.

Liksom många andra överviktiga och feta personer, särskilt kvinnor, har du kanske försökt gå ner i vikt utan att lyckas. Om du kanske känner dig avskräckt finns här några viktiga tips för viktminskning som berör kvinnors viktminskning som du kanske inte känner till – och som kan göra hela skillnaden.

Låt oss utforska de nio vanligaste orsakerna till att kvinnor kämpar för att gå ner i vikt tillsammans med de viktminskningstips som förhoppningsvis kommer att ta bort kampen!

Periodisk fasta för viktminskning

1. Du äter fel mat

Om du går en sväng i snabbköpet kommer du att bli överfallen av en gång efter en gång med fettsnåla och fettfria livsmedel, “hälsosamma” chips och kakor samt juice och läsk i överflöd. Du vet förmodligen redan att om du vill gå ner i vikt är det första och mest uppenbara steget att utesluta bearbetade livsmedel och så kallade ultrabearbetade livsmedel – sötsaker. Men dessa hälsosamt klingande alternativ kan vara lika dåliga också.

När du äter livsmedel som är fettsnåla eller fettfria tillsätts andra ingredienser för att maten ska smaka som den fettfria motsvarigheten. Dessa extra ingredienser tillför dock inte de näringsämnen som har tagits bort, vilket gör att du till slut blir sugen på mer eftersom din kropp, trots att du just har ätit, fortfarande saknar de livsviktiga näringsämnen som den behöver. Det slutar med att du äter fler kalorier än vad du skulle ha gjort om du bara hade ätit den fullfeta produkten.

Socker är en annan bov i hälsosam mat. “Goda” livsmedel som yoghurt, salladsdressing och tomatsås är ofta fulla av socker, vilket leder till mer sug, huvudvärk med mera. Det är också en av orsakerna till att du har svårt att gå ner i vikt.

Hur man vet:

Titta igenom ditt kylskåp och skafferi och gör en inventering av vad som finns där. Om de flesta av dina livsmedel är förpackade eller i påsar är det dags att gå över till mer helhetsmat. Läs också etiketterna. Hur mycket socker finns det i din favoritburk med pastasås? Är kexen fulla av konserveringsmedel?

Vad du ska göra:

För det första ska du ta bort eller kraftigt minska på de falska livsmedlen. När det är möjligt ska du välja riktiga livsmedel i stället. Bland viktminskningstipsen är hälsosamma matbyten absolut nödvändiga. Det innebär ett äpple istället för äppeljuice, apelsinskivor istället för något med apelsinsmak. Om du är sugen på något, hoppa över den fettfria varianten som troligen gör att du vill ha mer, och mät istället upp en portion i stället så att du kan njuta av maten utan att bli galen.

Om du köper snacks och andra färdigprodukter som salladsdressingar, läs ingrediensförteckningen och näringsfakta. Köp märken som är ekologiska och fria från bekämpningsmedel och färgämnen. Skippa den smaksatta versionen av livsmedel som yoghurt och tillsätt din egen färska frukt och honung till den. Och när det är möjligt, gör dina egna livsmedel. Tillbringa några timmar med att förbereda måltider på helgerna för att göra basvaror som du kan äta under hela veckan, som sås, dressingar och hälsosamma snacks som du kan ta med dig.

2. Du tränar fel typ av träning

Om du tillbringar timmar på gymmet utan att se några resultat, gör du förmodligen fel typ av träning. Kvinnor fokuserar ofta sina träningsinsatser på konditionsträning med måttlig intensitet, till exempel jogging. Och även om den typen av träning är bra för ditt hjärta, är det dags att öka den om du försöker gå ner i vikt.

Som tur är betyder det inte att du behöver ägna ännu mer tid åt träning. Högintensiv intervallträning (HIIT) kan faktiskt minska tidsåtgången och samtidigt öka resultaten. HIIT-träning pågår i cirka 20 minuter och kombinerar superintensiva träningsmoment med långsammare återhämtningsfaser. Denna typ av träning har visat sig hjälpa människor att förlora mer fett när träningen är över, även om de förbränner mindre kalorier under träningen (eftersom träningarna är kortare) och även bygga upp muskler, snarare än att bryta ner dem på det sätt som konventionell konditionsträning gör.

Om du skyr vikter på gymmet motverkar du också dina egna ansträngningar att gå ner i vikt. Kvinnor undviker ofta styrketräning av rädsla för att de ska bli större. Det är ett misstag, för det är styrketräning som ger dig väldefinierade muskler – du måste bli en professionell kroppsbyggare för att komma i närheten av att bli tjock.

Viktigare är dock att styrketräning gör underverk för din kropp. Det hjälper till att göra benen tätare, vilket är viktigt eftersom våra ben blir svagare när vi åldras, vilket ökar risken för osteoporos – av de 10 miljoner amerikaner som lider av sjukdomen är 80 procent kvinnor. Styrketräning bidrar till att bygga upp muskelmassa, vilket hjälper dig att gå ner mer i vikt överallt, inklusive det fruktade magfettet. Det minskar också din risk för typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Hur man vet:

Detta är ganska lätt att avgöra – du vet vad du gör på gymmet!

Vad du ska göra:

Om HIIT-träning och styrketräning inte ingår i din träningsrutin är det dags att lägga till dem. Istället för att bara springa eller gå på löpbandet kan du göra språng med högintensiv löpning eller sprint följt av en nedkylning. Du kan till exempel sprinta med full kraft i 30 sekunder, sakta ner och gå i två minuter, sedan öka farten och sprinta igen i 30 sekunder. Fortsätt den här rutinen i 10 till 20 minuter. Om ditt gym erbjuder Tabata-träning kan du också kolla in det.

När det gäller styrketräning kan det vara bra att arbeta med en tränare under ett eller två träningspass för att bekanta dig med hantlar och de typer av övningar du kan göra, men du behöver inte ens använda extra vikt. Ett bra viktminskningstips för kvinnor är att lägga till kroppsviktsövningar som armhävningar och utfall i din träning; de är supereffektiva och du kan göra dem var som helst. Pilates och mer kraftfulla yogaklasser är också ett bra alternativ.

Hur man ökar Leptin (din fettförbrännande knapp)

3. Du har problem med sköldkörteln

Livet handlar om balans, och när det gäller kroppens funktion är det helt rätt. Vår kropp fungerar med en känslig balans av kemikalier som den måste upprätthålla för att fungera ordentligt.

Några av de viktigaste kemikalierna när det gäller vikt och ämnesomsättning är sköldkörtelhormonerna T3 och T4, även kallade trijodtyronin och tyroxin.

Dessa hormoner kan rubbas av många orsaker. Sköldkörteln kan producera för mycket eller för lite T4, vilket påverkar din ämnesomsättning, från en kost med för mycket eller för lite jod, till giftighet från amalgamfyllningar eller ett odiagnostiserat medicinskt tillstånd.

Hur man vet:

Om du lider av för mycket T4, eller hypertyreoidism, kan du uppleva dessa symtom:

 • Nervositet
 • Sömnlöshet
 • Rask hjärta
 • Oförklarlig viktminskning
 • Hög svettning
 • Muskelsvaghet
 • Flera tarmrörelser
 • Tunnt, sprött hår

Hypotyreos, eller för lite T4, kan ge följande symtom:

 • Trötthet
 • Torrt hår, torr hud
 • Oförklarlig viktökning
 • Förstoppning
 • Muskelsvaghet och obehag

Om du upplever ett eller flera av dessa symtom bör du boka in ett möte med din läkare.

De tre vanligaste testerna för att avgöra om du har en sköldkörtelskada är blodprov, sköldkörtelskanning och test för upptag av radioaktivt jod. Din läkare kan avgöra vilket som är bäst efter en genomgång av dina specifika förhållanden.

Vad du ska göra:

Istället för att vända dig till hormonersättningsterapier med läkemedel, naturliga hormoner med animaliska hormoner eller, i extrema fall, kirurgi, bör du först titta på eventuella näringsbrister som kan bidra till obalansen, som jod eller toxicitet.

Marinkollagen 9 bästa tipsen för viktnedgång för kvinnor
1
Kleen Marine Collagen
269 KR

Kleen Marine Collagen pulver är ett hydrolyserat fiskkollagenpulver tillverkat av Peptan®

Kollagen 9 bästa tipsen för viktnedgång för kvinnor
2Vi gillar
Närokällan Kollagen Peptider 400 g
279 kr

Kollagen är ett fiberprotein som finns i stor mängd hos alla däggdjur. Kollagen finns framförallt i senor, blodkärlsväggar, ben och i vår hud.

1427 1 9 bästa tipsen för viktnedgång för kvinnor
3Vegan
Beauty Greens Collagen Booster Piña Colada
429 kr

Sunwarrior’s Beauty Greens Collagen Booster med biotin och hyaluronsyra.

nordic kings supplements benbuljong front 9 bästa tipsen för viktnedgång för kvinnor
4Wow!
Benbuljong Premium – EKO
615 kr

Ekologisk Benbuljong Premium är gjord på de absolut finaste råvarorna från Svenska KRAV-certifierade nötdjur.

4. Du har en hormonell obalans

Det är inte bara sköldkörtelhormonerna som kan påverka din ämnesomsättning och vikt. Kortisol, även känt som stresshormonet, kan också blockera dina försök att gå ner i vikt. Detta “kamp- eller flykt”-hormon ökar din aptit, gör att du blir sugen på massor av kolhydrater och håller kvar fettet i magregionen, vilket är en av anledningarna till att du inte kan gå ner i vikt i det området.

Hur man vet:

Även om du kan få tester för att utvärdera kortisolnivån i ditt blod är det bara du som kan avgöra din egen inneboende stressnivå. Ta dig tid att utvärdera om du lever i ett konstant (eller nästan konstant) tillstånd av stress. Du kan också märka av ökade ångestnivåer, humörsvängningar, sömnproblem, trötthet (inklusive att känna sig trött men inte kunna varva ner) och högt blodtryck.

Förutom stigande stressnivåer kan andra orsaker till obalans i kortisol vara användning av kortikosteroidmediciner som hydrokortison, prednison och antiinflammatoriska läkemedel, näringsbrist och hypertyreoidism.

Träna annorlunda och Gå ner i vikt snabbt

Vad du ska göra:

Det bästa sättet att sänka kortisolnivåerna är att minska stressen. Även om det är lättare sagt än gjort innebär viktminskningstips som detta att du helt enkelt tar dig tid att sätta dig själv och din hälsa först. Öva dig i att säga nej till händelser och saker som du vet kommer att orsaka dig stress, avsätt tid för motion, avsätt dagligen lite tid – även om det bara är 5 minuter – för att meditera eller öva tacksamhet och lär dig att känna igen när du känner dig extra sliten och behöver en time out.

5. Dina receptbelagda mediciner gör dig fet

Tar du receptbelagda mediciner? De kan vara orsaken till att du inte kan gå ner i vikt. Vissa mediciner kan orsaka viktökning som en bieffekt, oavsett om det beror på vätskeretention, förändrad aptit eller en ökning av hormoner. Bland de främsta brottslingarna finns p-piller, antidepressiva medel, angiotensinreceptorblockerare och steroider.

Hur man vet:

Om du tar någon av dessa receptbelagda mediciner och trots alla dina ansträngningar kämpar du för att gå ner i vikt, kan det vara dags att tala med din läkare.

Vad du ska göra:

Om möjligt, innan du börjar ta receptbelagda läkemedel, bör du skriva ner din vikt och sedan kontrollera den på vågen efter två veckor. Om du märker en viktökning är det lättare att kväva den i sin linda tidigt.

Men om du redan tar mediciner och tror att de kan hindra dig från att gå ner i vikt, prata med din läkare om dina alternativ. Det kan vara möjligt att övergå till ett mer naturligt alternativ, som en naturlig form av preventivmedel, att komma fram till en plan för att övergå från medicinering eller helt enkelt prova ett alternativ som inte är känt för att orsaka viktökning.

6. Du får inte tillräckligt med sömn

Trycker du på snooze-knappen flera gånger på morgonen eller spenderar du för mycket tid på att bläddra i sociala medier när du ligger i sängen? Om du slarvar med sömntiden är det inte bara så att du gäspar hela dagen, utan du skadar också dina försök att gå ner i vikt.

I en undersökning konstaterades att personer som sover mellan 3,5 och 5,5 timmar per natt förbrukar nästan 385 fler kalorier nästa dag jämfört med dem som sover mellan 7 och 10 timmar. Sömn är avgörande för att våra kroppar ska kunna repareras och fungera ordentligt. När du konsekvent inte får tillräckligt med sömn är det inte bara mer sannolikt att du går upp i vikt, utan du löper också högre risk för kroniska sjukdomar, ångest, irritabilitet och mycket mer.

Hur man vet:

Notera när du går till sängs, när du vaknar och hur bra du sover. Om du konsekvent sover under sju timmar är det dags att göra några förändringar.

Vad du ska göra:

Om du har svårt att komma till sängs kan du leta efter naturliga sömnmedel. För att hjälpa dig att hålla dig till dessa strategier kan du se sömntipsen som tips för viktminskning. Att stänga av elektronik en timme före sänggåendet, begränsa koffeinintaget på eftermiddagarna, undvika enkla kolhydrater på kvällarna och skriva dagbok kan hjälpa dig att varva ner så att du får tillräckligt med vila.

De bästa tipsen för viktnedgång för kvinnor
7. Du äter upp dina känslor

Efter en lång dag på jobbet, kopplar du av med ett glas eller två vin? Händer det att du tar en glass när du har haft en stressig dag? Detta känslomässiga ätande håller troligen tillbaka dig från dina viktminskningsmål.

När du äter för att hantera dina känslor, som ångest, stress eller missnöje, är det troligen inte morotsstavar och blåbär som du tar till, utan kolhydrater, bearbetad mat och till och med alkohol. Kalorierna blir så småningom stora, och samtidigt undviker du att lära dig att hantera svåra känslor och situationer. Det är i stort sett en situation där du förlorar och förlorar.

Hur man vet:

Tänk på de tillfällen då du äter ohälsosam mat. Är du stressad, distraherad eller uttråkad? Du kanske äter känslomässigt.

Vad du ska göra:

Att öva sig på att äta medvetet kan vara till stor hjälp om du äter känslomässigt. Kontrollera dig själv för att se om du verkligen är hungrig eller bara undviker den där uppgiften som hänger över ditt huvud. Om du ska äta, sätt dig ner och ge maten din fulla uppmärksamhet. Ät inte heller ur påsen. Om du ska äta några chips, lägg dem i en skål så att du kan se hur mycket du äter. Det kan hjälpa dig att dämpa ditt sug.

Naturligtvis vill du gå till botten med varför du inte mår så bra. En studie visade att utövande av avslappningstekniker hjälpte överviktiga kvinnor som var känslomässiga ätare att gå ner i vikt under tre månader, samtidigt som det hjälpte dem att minska depression och ångest. Att ägna sig åt andra aktiviteter som kan hjälpa dig att slappna av är ett bättre alternativ än att äta känslomässigt.

En annan studie visade att när kvinnor ökade sin träningsfrekvens såg de förändringar i sin självreglering kring mat, förbättrade sitt humör avsevärt och kunde träna mer. Istället för att hälla upp ett glas vin eller snaska hela kvällen kan du prova att gå på en yogaklass eller ta en långpromenad i stället.

35 snabba tips för att gå ner i vikt snabbt

8. Du äter för mycket hälsosam mat

Bra för dig-livsmedel är utsökt, men det är möjligt att få för mycket av det goda. Även om livsmedel som avokado, nötter och fullfeta mejeriprodukter är bra för din hälsa, innehåller de också ganska mycket kalorier. Om du äter mycket av dessa livsmedel kan du konsumera fler kalorier än du tror.

Naturligtvis består måltiderna i en fettrik kost som ketogen kost till stor del av fet mat. Vad vi talar om är att följa en standarddiet som också är fullspäckad med fettrika livsmedel.

Hur man vet:

Om du äter mycket nyttiga fetter som ägg, avokado, smör och MCT-olja och du inte följer en kost med låg kolhydrathalt och hög fetthalt, kan det vara så att du överdriver med fetter.

Vad du ska göra:

Om du redan tycker om och äter mat med hög fetthalt och protein kan du överväga att börja äta keto-diet. Den har visat sig vara effektivare för viktminskning än en fettsnål diet, och du kommer troligen att ha lätt att gå över till den. Bland dessa viktminskningstips är att gå på keto den diet som ger de snabbaste resultaten tillsammans med betydande hälsoförändringar.

Annars finns det ingen anledning att utesluta dessa hälsosamma livsmedel från din kost. I stället är det viktigt att tänka på portionsstorlekarna och hålla sig till en eller två av dessa livsmedel per dag. Om du till exempel har lagt till en skopa mandelsmör i din morgonsmoothie kan du hoppa över nötterna på eftermiddagen och ersätta dem med något annat. Och fundera på att räkna kalorier, till exempel genom att använda en app för att registrera dina måltider och mellanmål.

9. Du har en matallergi

Upplever du att du ständigt känner dig uppblåst, att din hud är upprörd eller att din mage ständigt känns “fel”, men du är inte säker på varför? Du kan ha en födoämnesallergi eller -överkänslighet.

Omkring 9,1 miljoner amerikaner och 5,9 miljoner barn lider av en födoämnesallergi. Och dessa siffror omfattar inte personer som är känsliga för vissa ingredienser, är intoleranta mot livsmedel eller inte inser att de har ett problem alls, så de verkliga siffrorna är troligen mycket högre.

Om du är allergisk eller känslig för en viss ingrediens och fortsätter att äta den kommer du sannolikt att ha svårt att gå ner i vikt. Livsmedlet utlöser inflammation, eftersom din kropp kämpar mot det. När du fortsätter att äta samma mat som gör dig sjuk fortsätter inflammationen, vilket gör dig mycket mer mottaglig för extrakilon och andra hälsoproblem.

Hur man vet:

Om du har en hudåkomma som inte verkar förbättras, matsmältningsproblem eller en allmän känsla av att du inte är nöjd, kan du ha en födoämnesöverkänslighet eller -allergi.

Vad du ska göra:

Eliminationsdiet är ett bra sätt att se om du har en matallergi. Under en elimineringskost undviker du de vanligaste livsmedlen som människor är allergiska mot, inklusive ägg, soja, gluten, mejeriprodukter och nötter.

Efter 30 dagar på dieten lägger du långsamt till en av de begränsade livsmedlen – en i taget och bara under några dagar – för att se hur din kropp reagerar. Vid denna tidpunkt kan du fortsätta att bara undvika de ingredienser som du misstänker att du är känslig för, eller gå till en allergispecialist för att få en bekräftelse och se om det finns något annat som du kan vara allergisk mot.

Leave a Comment

Scroll to Top